Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: И ЦИК иска да ни изчегърта

Цветомир Паунов и Тома Биков

От ГЕРБ свикаха специален брифинг, на който се оплакаха, че снощните продължителни дебати в Централната избирателна комисия били поредният опит политическите им противници да ги "изчегъртат".

След полунощ ЦИК прие заявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за отказ от депутатско място след продължителни и ожесточени спорове. Първоначално комисията отказа да удовлетвори желанието на Борисов. Покрай напрежението същото стана и с новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ", който няколко часа по-рано положи клетва като кмет. В крайна сметка заявленията на Борисов, Стоянов и още двама кандидати бяха одобрени, но казусът около тази практика остава. Част от теориите бяха, че нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде освободен от институцията, в която е избран. А според зам.-председателя на ЦИК Цветозар Томов с подобни решения комисията насърчава повеждането на избирателите.

Според представители на ГЕРБ, когато Борисов е изпратил заявление, че се отказва да бъде депутат, ЦИК на политическа основа, взима решение заявлението да не бъде гласувано и той да остане народен представител, въпреки че законът му позволява да се откаже. А досега винаги избирателната комисия приемала този тип заявления.

"В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично г-н Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов, тъй като беше водач на листата на „Има такъв народ“ и в същото време – кандидат за кмет, след като беше избран за такъв – той си подава заявление, че не желае да бъде народен представител, а ЦИК също го блокира", каза Цветомир Паунов. Според него действията на комисията са "личен реваншизъм срещу ГЕРБ".

Тома Биков посочи, че този случай е симптоматичен за начина на мислене на голяма част на членовете на ЦИК. А заявлението на Борисов било прието, защото засягало и "техен човек" – Стоянов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във