Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и БСП в пореден рунд заради самолетите и президента Радев

Парламентът одобри доклада на анкетната комисия

Депутатите от ГЕРБ и БСП отново се хванаха за гушите. След като в сряда в парламента имаше скандали заради оставката на Делян Добрев и прекратяването на процедурата по избор на ръководство на Комисията по досиетата, днес основните противници започнаха лют спор по избора на нови изтребители за бойната авиация и приемането на доклада анкетната комисия, одобрен със 126 гласа "за" срещу 59 "против". Основната препоръка на комисията е процедурата по избора да бъде върната на по-ранен етап и да се разгледат повече оферти за доставка на военната техника.

Още с излизането си на парламентарната трибуна Антон Тодоров от ГЕРБ атакува президента Румен Радев. Радев в качеството си на началник на Военновъздушните сили "писал опорни точки" за среща между бившия премиер Пламен Орешарски и представители на шведската компания "СААБ", която произвежда изтребителите "Грипен". Тодоров намекна, че Румен Радев "сигурно е бил мотивиран" от компанията - не с "5 милиона, а с потупване по рамото". Според него президентът "не е приятел на истината". Тодоров цитира изказване на Радев от Ню Йорк, в което държавният глава твърди, че е съветвал Орешарски за други самолети, а не за "Грипен". И допълни, че "не би спорил с никой, който го нарече откровен лъжец". "Генерал Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току що доказахме, че има някой друг, който е лобист", каза още авторът на "Шайка".

Това изказване взриви социалистите. В защита на президента скочиха Корнелия Нинова и Таско Ерменков. "Маските паднаха. Този доклад показва, че водите война с президента - човека с най-голям рейтинг в държавата. Скоро ще падне завесата на трагедията "ГЕРБ управлява България", закани се Ерменков. По думите му за управляващата партия не е важна истината, а войната. Според него ГЕРБ са "нещо като бавно развити", което било пагубно за България.

Корнелия Нинова заподозря, че с атаките си към президента Радев от управляващата партия се опитвали да разчистят пътя на Бойко Борисов към "Дондуков" 2. Временната комисия за самолетите била ползвана като бухалка срещу държавния глава. "БСП ще подкрепи Румен Радев по две причини - партийна и държавническа. Партийната е, че ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента. Държавническата е, че използвате комисията за вашите партийни цели. Затова президентът ви нарече беквокали. Г-н президент, стоим зад вас", отсече Нинова.

Водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна: " Не сте прави, че президентът е ваш. За Румен Радев гласуваха 2 060 000 души, а при максимална мобилизация БСП има 950 000". Цветанов изтъкна, че единствената цел на анкетната комисия за изтребителите е била "да излезе истината". Той предупреди левицата, че начинът, по който говорят за президента, "създава друго усещане у хората". 

На по-късен етап председателят на парламентарната група на ГЕРБ се извини за "някои изказвания на негови депутати относно личния живот на президента". Но посочи, че БСП са въвлекли Румен Радев в диспута, което е провокирало хората му.

Междувременно по темата за самолетите и войната между ГЕРБ и Радев се изказа и военният министър Красимир Каракачанов. Той препоръча да не се бърза с избора на изтребители. "Не мога да коментирам дали има лобита за изтребителите. Едни специалисти защитават даден самолет, други специалисти друг самолет, не трябва да се бърза. Има поговорка – бързите сделки, комисиони раждат", аргументира се Каракачанов.

Все пак вицепремиерът изрази предопочитанията си за ВВС да се купят нови самолети, а не такива втора ръка. Плащането трябвало да бъде разсрочено във времето, за да не се натоварва бюджета. Според Каракачанов между институциите трябва да има мир, а не да се водят войни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във