Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и БСП създават анкетна комисия за замлъкването на БНР

ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за създаване на анкетна комисия, която да изясни картината със случващото се в БНР, съобщи депутатът от управляващата партия Тома Биков. Той поясни, че една анкетна комисия има единствено функцията да изследва определен проблем и през нея не могат да се издават присъда или да се провежда разследване. Според Биков е добре депутатите да се възползват от възможността чрез такава комисия да получат информация по случая от всички страни:

"И двете страни в казуса не казват нищо конкретно, а в публичното пространство остават само тези обвинения, че някой се опитва да управлява задкулисно", каза той.

Биков поясни, че когато се говори за независимост, то тя става уязвима, когато една медия има големи дългове. По думите му всеки може да се изкушава да оказва влияние върху БНР, но подобна тенденция трябва да бъде пресечена.

Депутатът от ГЕРБ заяви също така, че трябва промяна в Закона за радиото и телевизията, тъй като той е от 1999 година и в него има неща, които не са актуални на времето, а част от тях са и причина за тежкото финансово състояние на БНР и на БНР. Той е на мнение, че казусът „БНР“ може да положи  основите на разговор, който да приключи с резултат, а именно промяна в Закона за радиото и телевизията.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов сподели, че изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално и кадрово в ръководството на БНР.. 

"Радиото не е частна собственост на група от хора, то е национално. Никой не може и не трябва да си мисли, че под хубавата мантия на свободата на словото може да прави  каквото си иска, защитавайки определени идеи“, подчерта той. 

Очаква се предложението за съставяне на анкетна комисия да бъде разгледано от парламента през следващата седмица.

"Виждаме, че властта се опитва да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище. Изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България и ние искаме и политическа отговорност, и истината докрай. Затова предлагаме тази анкетна комисия”, заяви в петък лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

В отговор премиерът Бойко Борисов настоя паралелно с прокуратурата и Сметната палата да провери цялото управление на БНР. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във