Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и БСП се скараха за Брутния вътрешен продукт

Румен Гечев
S 250 2e7ad711 47dd 4f31 b165 1ffe35d50f2c

ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор заради Брутния вътрешен продукт и икономическия растеж на страната. Повод за конфликта стана декларацията на депутата от ГЕРБ Александър Иванов, който се позова на ревизираната оценка на Националния статистически институт, отчитаща ръст в българската икономика от 3,4%. "Това не е никак в унисон с пророкувания от БСП ръст само с 0,8% ръст на българската икономика за 2019 г. През миналата година ръстът на БВП възлиза на 118 млрд. и 669 млн. лева по текущи цени“, заяви Иванов и подчерта, че спрямо 2018 г. БВП нараства с 3,4%.

По думите на народния представител от управляващата партия хвърлената от експерта на БСП Румен Гечев "финансова бомба", че ръстът на българската икономика е под 1%, е пратил държавата не само на опашката на икономическото развитие на Европа, но и в безкрайната чакалня на чужди инвеститори и висок кредитен рейтинг. "Нещо повече, господин Гечев залепи черно клеймо на България, че лъжем стратегическия са партньор, в лицето на ЕС“, разкритикува депутатът от ГЕРБ опозицията.

Според Иванов социалистите разчитат единствено на "късата памет" и че хората са забравили за фалита на държавата в края на миналия век, случил се по време на тяхното управление. "Дори без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика“, каза депутатът от ГЕРБ, който определи твърденията на левицата като фалшива новина.

 "НСИ призна пред цяла България, като и БНБ, че близо 4 млрд. лева не са отчетени за времето от 1 януари 2019 г. до 21 декември 2019 г. След нашата декларация изведнъж се намериха тези пари, а НСИ се извиниха с това, че документите от митниците закъсняват“, отговори на управляващите Румен Гечев от парламентарната група на червените. Според него данните на националната статистика са "натаманявани в угода на управляващите", а цялата българска общественост е била подведена. "Второ, как се развивали различните сектори в България и как сте борили корупцията и със сивата икономика в цигарения бизнес? А бе, уважаеми колеги, те 5 фабрики излязоха в Добруджа за цигари, съвсем случайно. Излязоха 5 тайни фабрики. Съвсем случайно вашите кметове на са видели стотици ТИР-ове да влизат и излизат. Как ще ги видят? Те са късогледи. Трябва да отидат на очен преглед“, нападна социалистът управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във