Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и БСП с изравнени сили преди вота

На предстоящите парламентарни избори 31.5% ще гласуват за ГЕРБ, 29.6" за БСП и 10.8% за Обединените патриоти. Сигурни за влизането си в парламента са още ДПС (6.8%) и "Воля" (5.7%). "Реформаторският блок" е съвсем близо до прага с 3.9%. Сред партиите с потенциал за влизане в Народното събрание са АБВ с 2.9% подкрепа, "Да, България" -2.6% и "Нова Република" -1.5%. Това показва ново проучване на "Алфа Рисърч", което е проведено в периода 16-23 февруари, обхванало е 1024 пълнолетни граждани, които са анкетирани по домовете си.

От "Алфа Рисърч" посочват, че 66% от анкетираните са заявили, че ще гласуват, което е лек ръст спрямо януари. 11.2 на сто от запитаните са категорични, че няма да упражнят своя вот, а почти 22% се колебаят. Боряна Димитрова от агенцията уточни пред БНТ, че проучването е правено преди Конституционният съд да отмени санкцията при негласуване и данните са на база реално живеещите в България.

Близо една четвърт от анкетираните не са решили за кого ще гласуват, показва още проучването. 53.7 на сто вече имат своя фаворит. В отговор на въпрос, Боряна Димитрова обясни, че процентът на нерешилите, по това време на кампанията, варира между 24 и 30 на сто през годините, като при влизане на нови политически сили, показателят е най-висок.

Към момента в обществото се забелязва висока степен на поляризация и висока емоционална стилистика. Според нея фокусирането на вниманието върху противопоставянето на ГЕРБ и БСП, вероятно ще им донесе бонуси, във вид на допълнителни гласове.

Боряна Димитрова отбеляза още, че акцентът се измества от материалната към социалната сфера. "Образованието, здравеопазването и доходите са новите магистрали", обобщи социологът. Тя подчерта, че БСП, която първа е лансирала обещания в тази посока, бележи пробив и печели симпатизанти. ГЕРБ обаче си възвръщат позициите в по-големите градове.

Боряна Димитрова отбеляза и нараснала критичност към лидерите на обединените патриотои, която обаче все още не се отразява на техните резултати. За ДПС по традиция се очакват по-високи резултатите, от тези в проучването, но при по-висока избирателна активност, тяхната тежест намалява, уточни социологът. Тя обърна внимание и, че не е ясно как ще се отрази на ДПС конкуренцията на ДОСТ, които за първи път се явяват на парламентарни избори.

Боряна Димитрова отбеляза, че партията на Веселин Марешки пълзи нагоре в сондажите, а той е другото лице на социалните обещания. "Докато БСП обещават вдигане на доходи, той залага на сваляне на цените, като двете формации се допълват", уточни тя.

Боряна Димитрова не изключи изненади да дойдат от партиите, което засега изглежда, че ще останат извън парламента.  "Резултатът им ще зависи от това как ще протече кампанията. Ако основните партии прекалят с компроматите, ударите под кръста, сензационните обещания и агресивните сблъсъци, хората може да се оттеглят от най-горещата битка и да потърсят алтернатива в други партии", поясни Боряна Димитрова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във