Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и БСП предлагат кабинетът, а не здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка

С отделни предложения преди второто четене на измененията в Закона за здравето от ГЕРБ и БСП предлагат – не министърът на здравеопазването, а Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка.

Общо 15 са предложенията за промени в законопроекта, който трябва да действат след края на извънредното положение на 13 май. Те ще бъдат обсъдени след 13 часа на заседание на парламентарната правна комисия.

Под предложенията Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка, стоят подписите на председателя на групата на ГEPБ Даниела Дариткова и на лидера на БСП Корнелия Нинова.

След критики за противоконституционност, депутатите от управляващата партия дават и дефиниция за „извънредна епидемична обстановка“. Посочени са 8 критерия за обявяването при наличието на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Когато вече има акт на правителството - със заповед, която се обнародва в „Държавен вестник“, по предложение на главния държавен здравен инспектор министърът на здравеопазването въвежда противоепидемиологични мерки на територията на страната или на определена област за периода на извънредната епидемична обстановка.

С предложенията си ГЕРБ дават дефиниция на понятията, „изолация“ и „карантина“ и определят санкциите за тяхното нарушаване. Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина.

От ВМРО предлагат здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка за срок до 30 дни, а ако опасността за живота и здравето на гражданите продължи и cлeд този срок, Министерският съвет да иска от Народното събрание да обяви извънредно положение.

От другия коалиционен партньор - HФCБ, предлагат текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси. Какво предлагат от партията:

- Талони (ваучери) в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм. Ваучерите ще важат и за 2021 г. По 100 лв. за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

- Плажни принадлежности по цени, намалени минимум с 50 % или безплатни срещу намаляване на концесионната такса от 50 до 100 %.

- Възможност за намаляване или отмяна на туристическия данък от Общинските съвети на курортните общини след отмяна на извънредното положение.

- Предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти.

- Удължаване срока за завършване на строителството по националните курорти за подготовка на туристическия сезон.

- Удължаване срока за възстановяване на плащания или ползване на туристически услуги от туроператорските фирми до една година като антикризисна мярка за спасяване на бранша.

„Внесохме онези промени, които бяха обсъждани на коалиционен съвет миналата седмица, и по които имаше съгласие“, обобщи Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти". „Считаме, че българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани“, заяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

ДΠC акцентира на обжалваемостта на актовете, свързани с извънредната епидемична обстановка, а  БСП за социално - икономическите мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във