Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ губи трима съветници в София, БСП удвоява групата си

ГЕРБ няма да има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет, показват окончателните резултати от изборите в столицата. Председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова обяви пред БНР разпределението на мандатите.

"Общинската избирателна квота е 6600 гласа. Мандатите са разпределени между един независим кандидат - Борис Бонев, а останалите 60 мандата се разпределят, както следва - за политическа партия "Атака" - 2 мандата, политическа партия ВМРО - 4, "БСП за България" - 15, "Демократична България " - 12 и местна коалиция ГЕРБ-СДС - 27".

Така мнозинство може да бъде съставено от общинските съветници на ГЕРБ-СДС и ВМРО - точно необходимите 31 от общо 61 съветника.

До сега ГЕРБ разполагаше с 30 общински съветници, като само един не им достигаше за пълно самостоятелно мнозинство. На тези местни избори Бойко-Борисовата партия получава с трима по-малко.

"БСП за България" удвоява резултата си и от 7 представители в предишния СОС, те стават 15. Реформаторският блок беше вкарал в Столичния общински съвет през 2015 г. 11 души и имаше втората по големина група, т.е. беше втора политическа сила в столицата. На този местен вот "Демократична България" има един съветник повече, но остава на трето място след левицата.

ВМРО и "Атака", обединени в "Патриоти за София", имат общо 5 съветници, като трима от партията на Красимир Каракачанов и двама –  на Волен Сидеров. При гласуването миналата неделя Патриотите са увеличили присъствието си с един и той е представител на войводите. Така ВМРО изпълни задачата си, поради която Ангел Джамбазки се кандидатира за кмет - да увеличи броя на съветниците си.

На първия тур са избрани кметовете на два от 24-те столични района - Банкя и Кремиковци, показват окончателните резултати. Така в 22 столични района в неделя ще има балотаж. На втори тур трябва да бъдат избрани и кметовете на 8 от 32-те кметства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във