Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ го удари на политическо пазаруване

S 250 29b669ed 0010 4b00 909e ed549dd349ab

ГЕРБ отвори предизборно пазара за малки партии. И само за ден - сряда (20 март), си купи две - СДС и "Воля". Първата им трябва, за да вкарат някоя и друга автентична дясна личност в листата си за вота за Европейски парламент, прилъгвайки евентуално чрез нея и част от десния електорат, а втората - за да крепи кворума в Народното събрание, а чрез него и правителството.

Лидерът на СДС Румен Христов за втори път "продаде" марката и партията на ГЕРБ, след като преди няколко години това направи предшественикът му Божидар Лукарски. Той чистосърдечно си призна след предсрочните избори през 2014-а, че приказките на формациите от Реформаторския блок как нямало да допуснат Борисов пак да е премиер, били само "трик" за пред избирателите. Сега Христов се възползва от писмото на президента на ЕНП Жозеф Дол, в което той призова партиите членки на това политическо семейство да се явят заедно на евроизборите. В ЕНП членуват ГЕРБ, СДС, ДСБ от обединението "Демократична България" и ДБГ.

Партиите на Атанас Атанасов и Димитър Делчев веднага отговориха на Дол, че няма как да седнат на една маса с ГЕРБ и да преговарят за единна листа, тъй като управляващата формация създава корупционната среда в България. Но бяха склонни да разговарят със сестринската СДС. Румен Христов обаче прие призива на шефа на ЕНП, скри се зад него и пристана на ГЕРБ. А "Демократична България" и ДБГ автоматично и едностранно прекратиха всякакви преговори със СДС.

След срещата на лидера на синята партия с Борисов, който също използва за благовиден претекст писмото на Дол, стана ясно, че е "разпоредил" на заместника си и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов да даде на СДС две места в евролистата на ГЕРБ, от които едното е избираемо със сигурност. Неофициално се заговори, че то ще е за Владимир Кисьов - първия главен преговарящ с Европейския съюз в кабинета на Иван Костов. Бил е още заместник-министър на външните работи и на промишлеността в същото правителство, както и общински съветник в София. С други думи - човек с биография и авторитет сред десните симпатизанти. Присъствието на Кисьов на срещата показва, че е дал съгласие да бъде номиниран. Номинациите в СДС ще се правят официално до края на месеца. Предполага се, че другото име, което ще издигнат за кандидат-евродепутат, ще е на бившия началник на кабинета на президента Петър Стоянов, а сега главен секретар на партията - Илия Лазаров. 

По неофициални данни от ГЕРБ очаквали по този начин да си осигурят около 60 000 гласа на седесари носталгици.

"Всеки глас, всеки евродепутат повече ще бъде в полза на свободата, демокрацията, просперитета, както каза Владо Кисьов. Най-старата партия с партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, е нормално да си сътрудничат", изказа се Борисов след срещата. Той изтъкна, че с Христов се познават от 23 години и са приятели. Според него седесарите са "убедени демократи, хора, които като отидат в Брюксел, ще са убедени, че ще защитават каузите на Европейската народна партия". След което изрази надежда и други партии да подкрепят този съюз. 

Политологът Първан Симеонов отбеляза неотдавна, че БСП вади за листата си личности, визирайки Елена Йончева, докато ГЕРБ разчита на партийни войници. И припомни как на президентските избори са изправили партийната фигура на Цецка Цачева срещу личността на летеца изтребител Руман Радев, макар и да не бил познат и популярен. Очевидно с вкарването на Владимир Кисьов в списъка на кандидатите за евродепутати  сега Борисов се опитва да обере и този луфт. В тази връзка в медийното пространство се завъртя и една спекулация, че срещу Йончева лидерът на ГЕРБ щял да изправи Георги Марков - бивш депутат от СДС и конституционен съдия, а днес народен представител от ГЕРБ - който имал голям авторитет и бил много харесван от десните избиратели.

На практика, вземайки СДС под крилото си, ГЕРБ внася и разнобой сред десницата, която не харесва това управление. Анализаторът Арман Бабикян определи разговорите помежду им като ход на мимикрия, който се играе за сметка на синята партия. "Обещаното избираемо място на сините в евролистата е служебно място за някой, който ще работи за ГЕРБ. То може да изчезне, ако има последващо "разпореждане" да се използва преференцията", смята Бабикян.

Прави впечатление, че ГЕРБ за първи път влиза в коалиция предизборно. На всички вотове досега партията се е явявала самостоятелно и е държала на тази самостоятелност. Което подсказва, че ръководителите й този път не са съвсем сигурни в победата и търсят "патерици". Освен това, съюзявайки се със СДС, ГЕРБ може би се опитва поне отчасти да се легитимира като наследница на автентичната десница у нас.

Пазарлъкът с Веселин Марешки и "Воля" също е бил лесен за управляващата партия, ако се съди по резултата. Никой не знае какво са си казали на четири очи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и аптечният бос, но след срещата Марешки обяви, че няма те да са тези, които ще съборят държавата заради частния си интерес.

Мимолетното напускане на Народното събрание от "Воля" още миналата седмица се превърна във фарс. Който сега беше затвърден след изказването на лидера на формацията, че не иска хаос и че парламентът следва да изкара цял мандат. Нещо повече, Марешки се е запознал подробно с управленската програма на правителството (интересно защо чак сега), харесал я и се впечатлил от професионализма на ГЕРБ.

"Към днешна дата от това, което чухме от лицата в различните сектори в ГЕРБ като предложена управленска програма и като темп на изпълнението, ние считаме, че заслужават да бъдат подкрепяни", каза Марешки с напълно сериозен тон. После сподели, че те ("Воля") били опозиция, но градивна, а не като останалите, които рушат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във