Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

ГЕРБ е в готовност за сътрудничество с всички партии

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви днес, че ГЕРБ е в готовност за сътрудничество с всички партии, които ги подкрепят, независимо дали партията е първа или втора политическа сила след извънредния вот. ГЕРБ настоява за закон за 100% диверсификация от "Газпром".

Според Борисов ГЕРБ ще има минимум 59 депутати в следващия парламент и ще бъде или първа, или втора политическа сила. Затова е готова да подаде ръка на всички, които подкрепят исканията им.

"Иначе може да ги тричаме? Няма нещо, в което те да са успели. Няма. Всичко е забатачено. Ако с Турция искат да им обясня как става, с Гърция как става и т.н. - да ме наемат - ще им кажа", заяви той.

ГЕРБ представи първите законодателни промени, за които ще настоява в следващото Народно събрание. От партията са убедени, че България е изправена пред недостиг на природен газ, но в същото време губи 7 милиарда лева годишно заради договори с руски компании и затова настоява за законодателни решения.

"Закон за 100% диверсификация от "Газпром". Първи закон в новото Народно събрание. И без, и с правителство - без значение. 100% диверсификация от "Газпром". Как става - дори ще им кажа - още сега служебното правителство, ако не искат, защото не им се бъркаме в работата - търг, дългосрочен за доставки над 10 години на втечнен газ", каза още Борисов.

Той изброи шест приоритета на партията, които биха могли да доведат до следизборна коалиция в следващото Народно събрание. От думите му стана ясно, че отправя послания към "Продължаваме промяната".

Шестте приоритета са - закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром" и дългосрочен договор за доставки на втечнен газ, таван на цените на горивата от 2,70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя Ф-16 блок 70, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на "издевателствата", по думите на Борисов, с цената на тока и съдебна реформа.

"Това са нашите линии - кой ще подкрепяме или ще управляваме заедно. След два месеца минимум 59 депутати ще имаме и ние, колкото досега. Аз мисля, че и доста повече - с втората или с първата управляваща партия ние ще имаме голямо мнозинство да приемем всичките тези закони", посочи Борисов.

Борисов се обяви и за таван на цената на горивата. Сред исканията на ГЕРБ са продължаваща модернизация на военновъздушните сили, диверсификация на ядреното гориво, поевтиняване на тока и продължаваща съдебна реформа.

"По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата", заяви лдерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на Изпълнителното бюро на партия след среща, свикана от Борисов, за да търсят изход от газовата криза.

"Когато бяха най-тежките години за него, направих във Варна среща на ЕС, и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно? Толкова тежки бяха отношенията", каза още той. 

"Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку -  договорени са на 180 евроцена, ние го договорихме на 30 евроцена. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана", отбеляза Борисов. 

На брифинга присъстват още Делян Добрев и Томислав Дончев. Делян Добрев от своя страна заяви, че газът е с 30% по-скъп.

"За българския народ едва ли имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция", каза още Борисов. Според него в момента на България й извиват ръцете.

"Обръщам се към колегите от другите политически партии. Ще управляваме само с партии, които ще подкрепят за първи закон за 100% диверсификация от "Газпром". Още сега служебния кабинет да обявят търг за 10 г. за доставки на втечнен газ. За да може бизнеса и домакинствата да знаят за колко ще купуват газа", допълни лидерът на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във