Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ е с най-голямо текучество на депутати

Ивайло Константинов

Четиридесет и четвъртото Народно събрание завърши първите осем месеца от мандата си с напускането на поредния депутат от ГЕРБ. Оставката на народния представител от Дупница Ивайло Константинов беше гласувана в сряда (20 декември) без дебати. Той обаче си отива доброволно, по собствено желание.

Константинов е един от собствениците на транспортната фирма "Юнион Ивкони". Като депутат той няма право да е управител, но неформално се говори, че именно той е реалният шеф в дружеството, около което периодично възникват скандали.  

Колеги на Константинов от ГЕРБ обясниха, че той не е притискан, а отдавна е искал да напусне парламента и да се върне към бизнеса си. Не се чувствал комфортно в сградата с надпис "Съединението прави силата", тежала му депутатската работа.

Малко по-късно същия ден в емоционален статус във Фейсбук, насочен към "приятелите от Кюстендилска област", Константинов потвърди думите на колегите си. "Разберете ме, моля Ви! Повече от 20 години съм предприемач, обичам тази работа! Разбирам я! Искам да печеля, да губя, да поощрявам, да наказвам, да хваля, да псувам, да се събирам с приятели, да живея. Като депутат бях ограничен! Това, което правех за региона до днес, ще го правя и утре без депутатска карта, мразя да обещавам, но го правя!", написа вече бившият депутат. Константинов признава, че много трудно е взел решението да се съгласи да бъде включен в кандидатдепутатската листа. "Спечелих мандат, самочувствие, но загубих мене си, времето за децата си, бизнеса си, отчасти дори и свободата си", казва още той. "Стиснах зъби до счупване, аз си знам какво ми коства това, но днес, осем месеца след клетвата ми като депутат, мога да кажа, че изпълних мандата си предсрочно - Дупнишка околия има ясни хоризонти, включително и финансово обезпечени във всеки един сектор", продължава с откровенията си транспортният бос.

Ден по-рано пък пред "Дарик" радио той обяви, че решението му е обмислено, а не емоционално. "Много насила изкарах тези няколко месеца в Народното събрание. Нито за ден не се зарадвах за тази работа. Направих това, което трябваше за района, но по душа съм бизнесмен. Днес беше трудно, но успях да убедя ръководството на партията", заяви още Константинов.

След него в кюстендилската листа е областният управител Виктор Янев, но той вече бил подал декларация в ЦИК, че се отказва от правото си да стане народен представител и остава областен управител. Мястото на Ивайло Константинов ще заеме заместник областният управител от Дупница Радослава Чеканска.

Да припомним, че в първия работен ден на този парламент през април пък се "роди" първият и засега единствен независим народен представител. ДПС изключи от партията и парламентарната си група Ангел Исаев, който спечели мястото си с преференции и не пожела да се откаже от него. Още тогава Исаев обяви, че ще подкрепя ГЕРБ.

Иначе през изминалите месеци ГЕРБ се раздели с още двама свои депутати. През юли добричкият народен представител Живко Мартинов беше натиснат да напусне парламента и всичките си партийни постове заради избухването на скандала "Суджукгейт". Той беше изключен и от партията. Аферата с четирите тона суджук и няколкото килограма еленско филе здраво опетни имиджа на ГЕРБ и даде коз в ръцете на опозицията да говори за феодалния модел на управление на държавата.

През октомври пък партията на Бойко Борисов трябваше да пожертва най-хлевоустия си депутат Антон Тодоров  заради заплаха към журналист в телевизионния ефир. Всъщност в старанието си да громи БСП Тодоров почти беше излязъл от контрола на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Затова беше предложен от Цветан Цветанов за председател на Комисията по досиетата, което взриви общественото мнение и кандидатурата му беше оттеглена.

За малко от депутатската банка не си отиде и ексенергийният министър Делян Добрев, но колегите му го спасиха, отказвайки да приемат оставката му.

От ГЕРБ бяха напът да изпуснат и бившия председател на парламента Димитър Главчев, който след свалянето му от поста не криеше обидата си, че това се е случило след намесата на премиера Бойко Борисов и заради лидерката на опозицията Корнелия Нинова. След като излезе от пленарната зала на 17 ноември, Главчев каза, че вероятно ще напусне парламента, тъй като не може да бъде в една зала с БСП. Ръководството на ГЕРБ в крайна сметка успя да го убеди да остане. А като компенсация му бе даден висок партиен пост – председател на Контролната комисия на ГЕРБ.

Още няколко свои депутати ГЕРБ прати на високи длъжности в държавната администрация. Между тях е и заместничката на Менда Стоянова в бюджетната комисия Диана Йорданова, която стана член на Комисията за финансов надзор.

С един депутат по-малко продължава да бъде парламентарната група на "Воля", след като през септември Нина Миткова подаде оставка от Народното събрание по лични причини. Мотивите й така и не станаха ясни, но се предполага, че и тя предпочита да се занимава с бизнес. На нейно място все още няма заклел се депутат. А междувременно прокуратурата така успя да притисне Веселин Марешки и хората му, че те станаха по-тихи от водата и по-ниски от тревата, като чинно гласуват с управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във