Банкеръ Daily

Тошко Йорданов:

ГЕРБ е най-голямото зло за демокрацията ни в последните 11 г.

Нямаме разминавания в основната ни цел. Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, в социалата политика, посоката е една и съща. Имаме единствено някои разминавания в някои малки детайли, които ще бъдат изчистени на експертно ниво, заяви пред журналисти зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов след края на срещата с "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Колегите ще отговарят, но ние бяхме пределно ясни. Всички вие твърдяхте, че трябва да се води диалог. Поканили сме политическите партии, извън ГЕРБ, защото ГЕРБ за нас е най-голямото зло за демокрацита в последните 11 години. Оттам-нататък ние запознаваме политическите субекти с нашите виждания. Тяхно право е да намерят нещо общо нас или да не намерят", допълни още Йорданов.

Според него е абсурдно ДПС да е коалиционен партньор на "Има такъв народ".

Сред условията, които председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова постави, е в бъдещия кабинет да няма влияние на ГЕРБ и ДПС.

„Очакването е наистина кабинетът да бъде излъчен от първата политическа сила, да получи подкрепа на първо място от „Демократична България“ и от нас и в него по никакъв начин влияние на ДПС и на ГЕРБ. Не е толкова страшно да има правителство на малцинството, защото, когато става дума за политики и решения, които са в интерес на хората, искам да видя коя парламентарна група няма да ги подкрепи“, обясни тя.

На свой ред председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов беше категоричен, че „Има такъв народ“ няма да допусне такова влияние.

„Никой от нас тук не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин“, заяви той.

"Не сме коментирали персонален състав. Потвърждаваме, че не желаем властови позиции. За нас е важно, че получихме пълна подкрепа от "Има такъв народ" за приоритетите, зад които стоим, като започнем със социалните: повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите, което да се случи в най-скоро време. Ние сложихме еднад дата - 1 октомври, също така подкрепа за семействата с деца, тъй като демографската криза е един от най-сериозните проблеми. Ние вече сме внесли такъв законопроект за подкрепа на семействата и децата. Подкрепата за бизнеса също е изключително важна и при актуализацията на бюджета се разбрахме, че ще настояваме за пряка финансова подкрепа за фирмите", разясни още Манолова.

По думите ѝ за съдебната реформа също нямат разминавания.

"Ще настояваме темата с ревизията и темата антикорупция да бъдат сред приоритетните теми", посочи още тя и обяви, че е готова да даде предложения за преразглеждане на цената на тока и водата.

Мая Манолова отговори и какво ще стане, ако БСП не подкрепи бъдещия кабинет.

"Чакам да видя БСП как ще обяснят на техните избиратели, че няма да подкрепят програма, която слага на първо място повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, реформа в здравеопазването и съдебна реформа", каза тя.

За днес следобед е планирана среща с БСП, а в неделя ИТН са поканили на консултации ДПС. 

От проведената в петък първа среща с "Демократична България" стана ясно, че разговорът е за политики и приоритети, но не и за имена на министри в следващ кабинет с мандата на „Има такъв народ“.

От преговорите са изключени единствено ГЕРБ-СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във