Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обединиха заради ареста на Борисов

Тома Биков и Десислава Атанасова - ГЕРБ

Арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обедини парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Депутатите от движението и тези от партията на Костадин подкрепиха подкрепиха предложението на ГЕРБ премиерът Кирил Петков да бъде повикан в парламента заради "безпрецедентната политическа репресия", по думите на бившите управляващи, упражнена спрямо Бойко Борисов. Предложението обаче беше отхвърлено от мнозинството.

И друг път при гласуване трите опозиционни партии са показвали единомислие, но интересен е ходът на "Възраждане" в защита на Борисов, тъй като от националистическата формация неведнъж са оценявали управлението на третото правителство на ГЕРБ като "изключително вредно за страната". А от ДПС се оплакваха, че са били репресирани първо ГЕРБ, а след това и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на трите парламентарни избори през 2021 година.

"Настояваме премиерът да дойде тук и да даде обяснения за своите свидетелски показания в полза на Васил Божков, да каже какво се случва в българската държава". Така Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС обоснова искането за прегласуване на предложението. "Не го крийте, кажете му да дойде тук и да обясни какво върши, защото това, което прави, е веднъж незаконно, второ - неадекватно, и, ако щете, опасно за националната сигурност предвид ситуацията в момента", добави той.

Първоначално освен ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, един депутат от ИТН подкрепи предложението, но при прегласуването вотът му бе "против".

Радомир Чолаков от ГЕРБ нарече вътрешния министър Бойко Рашков по-лоша версия на бившия силов министър на и зам.-председател на Борисовата партия Цветан Цветанов. "Спомняте ли си как Бойко Рашков ви се молеше от тази трибуна: "Оставете ме на поста ми и ще обещавам да вкарам Бойко Борисов в затвора?" По времето на Цветан Цветанов се вкарваха хората в арестите и после държавата плащаше. Искахте това да не се повтаря, а го направихте да е още по-отвратително. Парадоксът е, че вие не можете да прекратите това, което наричате "цветановщина", и искате да правите същото. Вие не можете - но ние можем. Няма да допуснем връщане на милиционерския терор. ГЕРБ си е платил цената за подобни издевателства, сега ще я платите вие", каза Чолаков. И добави, че за ГЕРБ Кирил Петков оттук нататък не е министър-председател, тъй като е опасен за държавата. "Вие от "Демократична България" от този човек ли чакате честна правораздавателна система и да прави съдебна реформа? Слави Трифонов, който разплакваше хората по стадионите, така ли си е представял ролята на "Има такъв народ"? Като помагачи на шайка авантюристи? Не искам да вярвам, че още сте съгласни Кирил Петков да продължава да бъде вашият премиер, отказвам да повярвам, че това ви харесва. Ако ще го викаме изобщо тук, ще е, за да се убеждавате още и още в неговата несъстоятелност. Той няма друг ход освен да истеризира и да иска още арести, да гази Конституцията и законите и да ви насилва да го следвате по този безумен път. Не бъдете негови заложници или понесете с него отговорността за това, което се случва в България", заяви ще депутатът от ГЕРБ. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във