Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ даде заявка за цялостно преразглеждане на Изборния кодекс след местния вот

ГЕРБ направи заявка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след местните избори, БСП видя в действията им опит за постигане на "служебна победа на местните избори".

По време на дебата за второто гласуване на промените в Изборния кодекс опозицията упрекна управляващите, че умишлено бойкотират машинното гласуване. "Вашата основна цел е служебна победа на местните избори. Вие в момента преразпределяте властта и искате чрез местната власт да гарантирате победата си на предстоящите парламентарни избори", обърна се към управляващите Драгомир Стойнев, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България".

Първоначално от ГЕРБ внесоха предложение за отпадане на машинния вот, освен за местните и за парламентарните избори. Между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс Красимир Ципов от ГЕРБ внесе поправка, с която се отменя провеждането на машинно гласуване за предстоящите местни избори, но се запазва за парламентарните, изборите за президент и тези за членове на Европейския парламент.

В началото на дебата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че ще направят всичко възможно да отворят Изборния кодекс след местните избори. "Искам да подчертая, че ние наистина търсим съгласие, и заявяваме, че ще направим всичко възможно, заедно с вас, отново да отворим Изборния кодекс след протичането на местните избори и да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес, коректно отчитане на резултатите", каза тя.

Дариткова коментира, че Изборният кодекс многократно е бил поправян и буквално кърпен. Тя настоя, че той действително трябва да бъде преосмислен, но в рамките на спокойна процедура, след проведени местни избори и призова всички национално отговорни политически партии към консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след местните избори.

Другият заместник-председател на лявата парламентарна група Крум Зарков отговори, че управляващите са длъжни да гарантират устойчивост и предвидимост на българското законодателство. Той посочи, че заявката за отговорност на управляващите не съответства на казаното дотук.

"Сега ще гласуваме поредното изменение на един параграф, променен преди три месеца по един начин. Вие заявявате, че след тези избори ще отворите Изборния кодекс и ще го гледаме наново. Какъв е смисълът от това, което пише в закона? Това е закон, не книга игра", подчерта Зарков.

Дариткова прие критиките, като призна, че действително трябва да има устойчивост на законодателния процес, но припомни на БСП, че именно приетият от тях през 2011 г. Изборен кодекс е бил цялостно прекроен през 2014 г. "Ние сме готови да се учим от грешките си, за разлика от вас. Ние въведохме машинния вот, което показва, че ние сме последователни", отбеляза тя.

Социалистката Смиляна Нитова попита защо точно сега, така бързо и само три месеца преди изборите, се правят промени в изборното законодателство, и то при наличие на препоръка от страна на Венецианската комисия - да не се променя изборният закон от 6 до 12 месеца преди провеждането на избори. "Така подготвяте служебната си победа в следващите избори", заяви тя.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид заяви, че депутатите от движението ще подкрепят предложението на Красимир Ципов за машинно гласуване на парламентарни избори. Той заяви, че това е крачка напред, но от партията му ще продължат да настояват за машинен вот и за местните избори след тези през настоящата година. Хамид припомни и искането на ДПС за машинно отчитане на резултатите от вота.

Народният представител заяви, че ДПС ще приеме поканата на Даниела Дариткова за цялостно преразглеждане на Изборния кодекс след местните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във