Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ даде заден за импийчмънт на президента Радев

ГЕРБ няма да инициира и да подкрепи процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. Решението е взето в петък на заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия. "Ние като партия и парламентарна група взехме решение да не инициираме и подкрепяме процедура по чл. 103, известна като процедура по импийчмънт", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Аргументите за това могат да са юридически и политически. Не желаем напрежение или война между институциите. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и да допринасяме за разделението на обществото", отбеляза Дончев.

В изявлението си от четвъртък президентът Радев посочи, че неговият импийчмънт няма да напълни язовирите, нито хладилниците на хората. "Няма да им вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението", отбеляза държавният глава.

Процедура по импийчмънт може да започне по искане на най-малко на една четвърт от народните представители. Но тя трябва да бъде одобрена с гласовете на две трети от депутатите в парламента. 

Според основния закон Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента в едномесечен срок.

Държавният глава не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във