Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ даде заден, след закана за съд

Днес на обяд ние зададохме няколко въпроса към настоящия директор на Фонд "Земеделие" Борис Михайлов. Тези въпроси бяха свързани с това бил ли е той арестуван, разследван и съден за данъчни престъпления. Малко по-късно говорителят на служебното правителство г-н Антон Кутев лично обяви, че това било вярно, каза на брифинг Тома Биков от ГЕРБ на втори за деня брифинг по темата.

"Никой от нас не е казвал, че този човек трябва да влезе в затвора, че трябва да бъде линчуван, но ние сме длъжни да проверим всяка информация, която стига до нас, и то в духа на прозрачност, професионализъм и почтеност, какъвто е девизът на служебното правителство. Затова на нас ни е малко необяснима бурната реакция на г-н Кутев и на министъра на земеделието. Най-нормалното нещо в една демократична страна е опозицията и медиите да се интересуват от от биографията на хора, които заемат високи публични позиции, каквато е позицията директор на Фонд "Земеделие". Ако някой от служебното правителство мисли, че с такива бурни реакции ще ни подплаши и че ние ще спрем да търсим информация за проблемни хора, много се лъже. Това само ще ни амбицира да бъдем още по-активни и да предупреждаваме обществото за определени казуси", каза още Тома Биков.

"Когато някой носи отговорност за разпределението на 3 млрд. лева годишно, забранени въпроси няма", заяви зам.-председателят на ГЕРБ  Томислав Дончев.

По-рано днес от ГЕРБ изразиха подозрения, че новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов е разследван за данъчни измами.

В отговор говорителят на служебното правителство Антон Кутев представи пред медиите документ от Софийския градски съд, според който наказателното производство срещу Борис Михайлов е прекратено. Нещо повече - даже през 2015 г. Прокуратурата е осъдена от Михайлов да му заплати 45 000 лв. за нанесени вреди. Кутев определи обвиненията на ГЕРБ като "политическа форма на зловредие". 

Самият директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов отговори на обвиненията, като заявие на брифинг: "ГЕРБ ми нанасят репутационна щета и ще търся правата си в съда".

,,През 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система, благодарение на което бях арестуван'', допълни той.

"След като днес за пореден път се опитвам да намаля корупционните схеми във Фонд "Земеделие", отново ГЕРБ ме атакуват и ми нанасят репутационна щета. При всички положения всички дела, които спечелих дотук, са ясно доказателство за моята невинност", подчерта Борис Михайлов.

Той посочи, че с интерес ще следи как някои "господа" от ГЕРБ ще се защитават в съда в бъдеще.

,,Оттук-нататък ще си търся правата в съда'', закани се Михайлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във