Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ да направи достъпа до информация напълно безплатен, настоява Мая Манолова

Управляващата партия ГЕРБ да направи достъпа до информация по ЗДОИ напълно безплатен, защото гражданите и без това заплащат дейността на министерствата и ведомствата, а задължението за публичност е конституционно уредено. Това се казва в позиция на председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова по повод внесен законопроект от Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ.

Повод за искането на Манолова са внесените от ГЕРБ промени в Закона за допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, в който през § 5 на Преходните и заключителни разпоредби, се правят промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Поправките предвиждат достъпът до информация да се плаща от гражданите, бизнеса, НПО и другите заявители според преценката на ведомствата, от които е поискана информация, което създава предпоставки за административен произвол и умишлени пречки информацията да бъде предоставена.

Затова лидерът на „Изправи се.БГ” призовава Менда Стоянова и другите петима вносители от ГЕРБ да оттеглят предложението си. „А за да докажат, че не са целили да възпрепятстват умишлено пълната прозрачност и публичност на работата на администрацията и правителството да внесат нови изменения в ЗДОИ, по силата на които достъпът до информация да стане напълно безплатен за заявителите”, се казва в позицията.

От Гражданската платформа подчертават, че това не е първият законодателен трик през Преходни и заключителни разпоредби на един закон да се изменят напълно несъотносими с него други закони. „По този начин на 19 декември 2018 г. ГЕРБ отмени електронната идентификация в документите за самоличност, съответно и дистанционното електронно гласуване, което уж трябваше да влезе в сила през 2019 г. Именно при гласуването на второ четене тогава, се приеха поправки в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, според които електронното гласуване се отложи за 2020 г., въпреки че вече беше прието в Закона за българските лични документи и въпреки проведения преди това референдум”, се посочва в становището.

Според Мая Манолова подобен задкулисен законодателен маниер създава у обикновените хора основателни съмнения за волята ГЕРБ да спазват принципите на прозрачност, откритост и публичност на работата на правителството, народните представители и администрацията, управлявана от тях. Затова лидерът на „Изправи се.БГ” ги призовава навреме да се откажат от този маниер.

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ се присъединява към гражданските и експертни организации, които също споделиха публично тревогата си от готвените законови промени. „Нека ГЕРБ не се възползват от извънредното положение, за да ограничават граждански права и да внасят подобни скандализиращи широката общественост законодателни промени”, подчертава Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във