Банкеръ Daily

Слави Трифонов:

ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо трябваше да върнем мандата

ГEPБ, БCΠ и ДΠC пoĸaзaxa зaщo "Имa тaĸъв нapoд" тpябвaшe дa въpнe мaндaтa. Toвa нaпиca пpeдceдaтeлят нa пapтиятa Cлaви Tpифoнoв, ĸoйтo ĸoмeнтиpa днeшнитe cъвмecтни дeйcтвия нa тpитe пoлитичecĸи фopмaции в пapлaмeнтa, ĸoитo не позволиха да има заседание, на което трябваше да бъдат гласувани окончателно промените в Изборния кодекс и намаляването на партийните субсидии от 8 на 1 лев.

Днес не подкрепихме програмата на Народното събрание. Втурнали се едните да си уреждат квота в ЦИК, другите секции в Турция, третите се чудят как да замаскират отказа от мажоритарно гласуване, за което ги избраха хората. Това написа във "Фейсбук" соцлидерката Корнелия Нинова.

"Всеки си хванал неговия интерес и чакат БСП да им бъде смокинов лист. А нашите закони за пенсии, майчинство, детски стоят по чекмеджетата непипани. Не ги интересува, че хиляди бедни нямат работа и пари, че стотици семейни фирми фалират, че Борисов си прави каквото си иска. Никой не чува разума, че бюджета трябва да се актуализира и да се осигурят пари за хората. БСП няма да е параван и за лична употреба на никого", написа още лидерът на партията.

Христо Иванов от "Демократична България" пък заяви, че с изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза.

"Нека видим заявките на политическите сили на консултациите при президента. Въпросът не е да искаме мандат все едно искаме вафла. Въпросът е да се направи много трезва оценка за възможностите да се формира работещо мнозинство в този парламент", каза още Иванов. По думите му при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи. Иванов добави, че при това положение може би е добре трите партии да се явят пред избирателя и да обяснят това си поведение.

Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно пленарно заседание утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във