Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: Бойко Рашков е червена линия, няма да има диалог с кабинета

Въпреки обещанията да е конструктивна опозиция, втората политическа сила в парламента - ГЕРБ - не смята да води никакъв диалог с бъдещото правителство, докато Бойко Рашков е вътрешен министър. Това стана ясно от изказвания на депутати от формацията, след като тон за тази позиция зададе в събота лидерът им и бивш премиер Бойко Борисов, който за пореден път отказа да седне на депутатските банки, при все че спечели място в Народното събрание на изборите през ноември.

"Няма да водим никакви разговори с новия кабинет, докато Бойко Рашков е част от него. Ако искат да направят конституционна реформа, например, нека махнат Рашков и да говорим. Казахме, че искаме да имаме конструктивен подход. Присъствието на Рашков не ни дава тази възможност. За нас това е червена линия, която не можем да прескочим", обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

"Това правителство се състои от три фракции - корпоративна, партийна, милиционерска - тази на президента Радев, която ще контролира всички останали дали изпълняват президентските команди", допълни го задочно съпартийката му и бивш социален министър Деница Сачева.

В същото време обаче бъдещият редовен вътрешен министър Бойко Рашков казва, че води разследване по случая със снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които е запечатано нощно шкафче, в което се забелязват пачки еврови банкноти и златни кюлчета. По-рано Рашков подчерта, че "трябва да се разследва този епизод от дейността на бившия премиер, защото прокуратурата съзнателно не довърши тази работа".

Той е и на мнение също, че без съпротива от прокуратурата, разследването за източването на пари от строителството на магистрала "Хемус", "неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година".

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи остри коментари по адрес на Бойко Рашков, определяйки го като "еманацията на комунистическите следствени служби". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във