Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ алармираха за чистки в общините със смесено население

За тотална чистка на кадри в държавната и общинска администрация в цялата страна алармира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева в декларация от името на парламентарната група на партията. „Алармирахме за чистка на училищни директори и продължаваме да ставаме свидетели на репресии срещу хора от ГЕРБ", коментира тя. По думите й стигнало се е до там, че в неделя е било спряно електричеството в село Рибново, за да се попречи на местните да гледат предаване, в което е било припомнено агентурното минало на бившия кмет и настоящ депутат от ДПС Ахмед Башев. Хората на Борисов определиха това действие като поредната стъпка към етническо разделение и противопоставяне на обществото.

Чистката на симпатизантите на ГЕРБ по места обаче продължавала. Захариева сигнализира за случаи на неправомерни уволнения. Става въпрос за смени в общините Хитрино и Венец. Под прицел са попаданали и директори от Шуменско и Гоцеделчевско, назначени след спечелени конкурси през 2010 година. "Неудобните този път са директорът на училището във Венец Салиме Кърджалиева, директорът на училището в Хитрино Ерхан Хюсеин и директорът на училището в село Климент Алейдин Сали. И тримата са извикани принудително за разговор при началника на Регионалния инспекторат по образование в Шумен Върбан Върбев. По време на разговорите е оказван натиск върху директорите сами да напуснат заеманите от тях постове, в противен случай ги чакало дисциплинарно уволнение", обясни подробно депутатът от ГЕРБ. По думите й неформално заплашен от уволнение е и директорът на училището в Никола Козлево – Хателиян Костадинов.

"За нас, народните представители от ГЕРБ, е скандално, че при разговорите с училищните директори, началникът на образователния инспекторат в Шумен е признал, че действията му са следствие от оказан политически натиск от високо ниво. Логичните въпроси днес са - Дали името на поредния осветен политически дерибей не е Хамид Хамид? Кой и защо допуска синдромът „Ахмед Башев“ да се мултиплицира като политическия клонинг Хамид Хамид?, питат още от ГЕРБ.

От там настояват управляващите да кажат каква е ролята на политическия тандем Хамид Хамид – Нуридин Исмаил в политическата чистка в Шуменско? Стоят ли те и зад другите скандални кадрови промени в областта през последните девет месеца? Същевременно сме учудени от липсата на позиция по темата и от водача на листата на БСП в Шуменско Димитър Дъбов. Подкрепя ли стратегът от „Позитано“ действията на коалиционните си партньори от ДПС?, продължават с въпросите си хората на Борисов. Според тях ако отговорът е "да", това означава, че ДПС и БСП координирано участват в сценарий за подклаждане на етническото напрежение в районите със смесено население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във