Банкеръ Daily

След срещата за управленска програма

Георги Свиленски: Представихме нашите приоритети

Представихме нашите приоритети, които са утвърдени на Национален съвет, в сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика. Разделили сме ги в два материала –  в единия са необходимите законодателни промени, в другия са предложения на "БСП за България" за управленската програма. Това коментира пред журналисти председателят на лявата парламентарна група Георги Свиленски, който участва в експертните разговори за изготвяне на управленска програма на правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

Освен от "БСП за България", в експертните разговори участваха представители на кабинета в оставка на Кирил Петков, депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и независимите депутати, напуснали парламентарната група на "Има такъв народ".

Свиленски обясни, че предложенията им в управленската програма са свързани с традиционните искания на левицата за преизчисляване на пенсиите, безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 години. Той посочи, че очаква утре работната група да обобщи предложенията на всички коалиционни партньори и да бъде представен окончателният материал.

Относно бъдещо правителство с министър-председател Асен Василев, Свиленски каза, че трябва да има правителство. По думите му най-безумното нещо в момента е да се затвори вратата на парламента и да се отиде на избори. На въпрос за квотното разпределение на министерствата между коалиционните партньори, Свиленски посочи, че не са разговаряли въобще по темата министерства и министри.

"Преди да говорим за министерства, първо трябва да се обединим около приоритетите и програмата, след това трябва да сме сигурни, че имаме подкрепата на необходимите поне 121 депутати, аз твърдя, че те трябва да са доста повече и след това вече да се говори за министерства", уточни депутатът.

Той коментира още, че и кандидатът за премиер Асен Василев няма да очаква "инцидентно" подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат, който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. Според него е необходимо гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти.

"Третият мандат не е реалистичен. Третият мандат трябва да се състави отново с тези народни представители, които са в пленарна зала. Разделителните линии са ясни. Няма как да се формира ново мнозинство", посочи депутатът в отговор на въпрос за получаването на третия проучвателен мандат от левицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във