Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Първанов разказва за прехода в книга

Георги Първанов

По-добре с правителство, отколкото да се форсира позицията и политиката към нови избори. Оттам нататък вече всичко е в ръцете на лидерите. Ако има разум – ще се получат нещата,  коментира президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов  следизборната ситуация и консултациите на „Дондуков“ 2.

Първанов направи този коментар при представянето на новата си книга "Пътуване към паметта" в неделя.

"Има много моменти, в които президентът трябва да бъде коректив - социален, политически, но има и моменти, в които той трябва да прояви конструктивност и градивност, както е било по мое време. Работил съм с три правителства за два мандата, но не съм си и помислял да пробвам да вървя към служебно правителство. Имал съм във вътрешния си джоб списък на служебен кабинет, но не си позволих. Напротив, бях един от онези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, дори споделяха непопулярни мерки на правителството. Мисля, че тези две роли трябва да се съчетават - коректив и конструктивна опора на кабинета", коментира той. 

Според него към момента няма политическа криза, все още сме в режим на структуриране на институциите и в частност парламента. Надявам се на не се стигне до политическа криза, защото в коронакризата, в икономическата криза, това ще ни дойде много, коментира Първанов.

Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата дейност на президента, а по-скоро опит да се пресъздадат събития и да се анализират процеси, които той намира за важни, дори определящи за българското развитие в годините на прехода.

Първанов каза при представянето, че държи на тезата си, че президентът е силен не със своите правомощия, а със своето влияние, със своя авторитет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във