Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Първанов предлага "Кумгейт" за участниците в европроекти и бордове

Не бих казал, че сега стои въпросът за предсрочни избори. Това заяви президентът на България за периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред Нова телевизия.

Повод за коментара са констатации на столичната организация на БСП, че идват предсрочни избори след европредседателството, а БСП не е готова, Първанов коментира, че това е част от „вътрешнопартийното напрежение, от помпането на самочувствието”.

„За да се случат предсрочни избори, трябва да са налице няколко фактора. Първо - да има проблеми в управляващата коалиция. Въпреки усилията на Валери Симеонов да компрометира мнозинството, все още не успява да го постигне. Второ - трябва да има силна опозиция. Но не в смисъл да говори високо, радикално, а в смисъл – която да се възприема като алтернатива. Засега „Позитано” се възприема по-скоро като част от пейзажа. И трето – трябва да има силно социално напрежение. Имаме податки, но засега не мисля, че този въпрос седи”, обясни Първанов.

Според него преценката на Валери Симеонов за това как стои в обществото „не е адекватна”. „Но тези въпроси, които той поставя не са нови за ГЕРБ”, заяви Първанов.

За „Кумгейт”, Първанов попита дали някой ще провери роднините, които са се облагодетелствали от участие в бордове и от европейските проекти и държавния ресурс.  

„Години наред партиите във властта, без изключение, вкарваха най-напред своите апаратчици на места, които стояха неадекватно. Видях това, което е в „Булгартрансгаз”. Там видях примери не само на роднини, но и на хора, свързани с партиите”, заяви Първанов.

Що се отнася до оградата по границата, Първанов коментира, че трябва да се види какви пари са изхарчени, дали е постигната целта и дали някой се е облагодетелствал.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във