Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Първанов предлага да поканим Путин

Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. Владимир Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една много силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събитие в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката. Това заяви президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов в студиото на Би Ти Ви. 

Повод за коментара е визитата на Путин в Унгария и изразената там от него готовност отново да работи с нашата страна, Първанов коментира: „Онова, което ние можехме да направим с мощните газови проекти и всички проекти в енергетиката, уви, правят ги други”.

Той посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва: „Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!”.

"Ние няма да козируваме на Брюксел във всяко нещо. Посещението на ген. Радев беше позитивно, но трябва още по-активно да се отстоява българския интерес, не може на нас да ни се спускат всякакви решения и позиции", коментира Първанов във връзка с решението на настоящия държавен глава да наложи вето на Закона за концесиите и изказването на евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, че създава риск от наказателна процедура за страната ни.

„В тази криза на Европа, ценностна и политическа, очаквам да видя повече характер от българските политици”, заяви бившият председател на БСП и АБВ. Той отбеляза, че използването на военен самолет за визитата до Брюксел е било знаково и е било с цел Радев „да покаже сила, мощ”.

Според Георги Първанов президентът е казал нещо, което не се отличава от позицията на европейските лидери – не може да се гради нова европейска архитектура на сигурността без Москва. По думите му санкциите, наложени от ЕС, носят негативи за България и трябва по-настойчиво да се настоява за тяхната отмяна.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във