Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Първанов: Доган има знания, които стратегически може да използва

Президентът между 2002 и 2012 г., а преди това - лидер на БСП, Георги Първанов призова за обединение на левицата.

"Необходимо е, но дали е възможно, не зная", заяви Първанов, който, след като напусна президентския пост, не се върна в БСП, а създаде партията АБВ. Той критикува сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова, че се отказа от оставката, вместо да се оттегли и да преодолее разединението в партията. "Имаме силово доказване на преимуществото на председателя. Дано имат скрит ход за обединение", каза той.

Запитан дали е възможно сплотяване около кандидатурата на омбудсмана Мая Манолова за кметския пост в София, Първанов предупреди партиите да не я "задушават в обятията си". Манолова е не само добър кандидат, но може да стане и добър кмет, подчерта той и добави, че партиите трябва да действат предпазливо, защото партийна подкрепа може да изолира една силна кандидатура.

Бившият държавен глава изрази мнение, че вместо да купува изтребители и да инвестира в икономиката на САЩ, правителството би трябвало да ги вложи в българската икономика, в образованието и здравеопазването.

В отговор на въпрос дали сегашният президент Румен Радев е равноотдалечен от всички партии, Първанов отговори, че се забелязва единомислие с БСП, но без съгласувани действия. Той призова Радев да бъде коректив и силно критичен към управлението, но не по всеки повод, защото това обезценява критиките.

За кариерата в енергетиката на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Първанов сподели мнение, че със сигурност Доган "има знания, които стратегически може да използва", и изрази надежда инвестициите му да са за добро. Президентът даде пример със себе си за продължаваща кариера извън голямата политика: "И аз участвам в раждането на идеи - по темата за Македония, енергетиката и сигурността, продължавам да отстоявам позиции". За спора със Северна Македония, бившият държавен глава заяви, че българският подход трябва да е твърд за това да има анекс или някакъв друг документ. Според него трябва да подкрепяме Македония и ако имаме общо разбиране за историята няма да има за какво да спорим.

За съдбата на АЕЦ "Белене", президентът каза, че към днешната дата централата е трябвало да работи и да произвежда ток, а не сега да се мисли за нарастване на цените или да не останем без ток. "За мен е важно да се реализира независимо с какво участие", изтъкна той.

По темата за финансирането на партиите и размера на субсидиите Първанов каза, че спорът за пореден път е показал колко изкривен е българският политически дебат. Неговата препоръка е държавата да остави партиите на диета. Той сподели, че с АБВ са направили кампания без субсидия, което доказва, че и така е възможно. Политическите сили занимават хората със собствените си партийни въпроси, а има много по-съществени теми, подчерта Първанов. Президентът е на мнение, че не е важно дали ще е американски или германски моделът на субсидиране на партиите, ако не се разбие тежкото купуване на гласоподаватели. "Големите пари се въртят под рафта", отсече той и категорично заяви, че вече никой не прави кампании с листовки и не е това проблемът в субсидирането. По негови думи партиите си остават свързани с бизнеса.

 

 

.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във