Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Попов твърди, че Божков е носил пачки по 500 евро в Министерството на финансите

Съдружникът на Васил Божков - Георги Попов, се явява свидетелят, който не може да бъде заглушен.

Във видео, разпространено във фейсбук профила на бизнесмена, Попов лансира версия, че Божков се е срещал с Владислав Горанов в Министерството на финансите, като винаги носил или "предварително подготвен подаръчен плик" или "слагал в джобовете си с множество пачки от по 500 евро". След това излизал от сградата само с "традиционната си пура". 

"Божков влизаше в Министерството без всякакви формалности. Без проверка на багажа му и на самия него. Срещите му траеха пет, десет, до 15 минути", твърди още Георги Попов. 

"Мина месец откакто подадох сигнал за рекет, изнудване и търговия с влияние от страна на Б.М.Б., В.И.Г. и М.К.С. Прокуратурата все още не е започнала разследване. За сметка на това започна целенасоченото „заличаване“ на ключови свидетели по сигнала. Както е видно и от снощната им „акция“ по друг сигнал – страхуват се, че истината ще излезе наяве. Чуйте един свидетел, когото не могат да заглушат", добавя в публикацията си Васил Божков.

Попов и Божков се укриват в Дубай, след като срещу тях бяха повдигнати множество обвинения. Според прокуратурата Попов е част от организираната група, ръководена от Божков за подкупи, търговия с влияние и др. 

Бившият съдружник на Божков и сегашен основен свидетел по обвиненията срещу него - Цветомир Найденов, преди дни предрече, че Георги Попов ще е т.нар. свидетел, който не може да бъде заглушен. "Досега Китин снимаше Черепа, сега ще стане обратното", коментира собственикът на "Ефбет". 

Както вестник "Банкеръ" писа, за пръв път Георги Попов бе „осветен“ медийно през 2000 г., когато купи - чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД - активите на фалиралата "Първа частна банка". В полза на Васил Божков, както оказа три години по-късно, когато в "Държавен вестник", бр. 75 от 26 август 2003 г. бе обнародвана пререгистрацията на ЕООД-то в ЕАД при влизането на "Вато 2002" ООД (собственост на "Нове - АД - Холдинг") в управителното му тяло.

Пак според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. И най-малко две трети от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Докато Божков контролираше основният пакет акции в ПФК "Левски", техен формален собственик бе отново Попов. 

Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС, т.е. на външното разузнаване. Псевдонимът му е "Китин", привлечен е като нещатен сътрудник на Управление "Научно-техническо разузнаване" (заповед № 5 от 20 март 1989 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във