Банкеръ Weekly

Тихата стъпка

Георги Попов – „невинният“ в ареста

Премиерът Бойко Борисов засега е убедил феновете на "Левски", че не трябва да се събират под прозорците му.
S 250 0b2fc341 a903 4f79 b0ea acb6700d9050

Заедно с Васил Божков, в Обединените арабски емирства бяха арестувани още двама души. За разлика от обилните словоизлияния по адрес на патрона им, за тях никой дори зъб не обели. Така те си останаха без публично огласена вина, някак механично пришити към ОПГ-то на Божков. Единият е Александър Тумпаров, а другият - Георги Попов.

Публичната си известност днес Георги Попов дължи на ПФК "Левски". Но какъв е в действителност - притежател на 85% от акциите на клуба, доверен партньор или бушон, който трябва да гръмне едновременно с цялата инсталация?

За пръв път Георги Попов бе „осветен“ медийно през 2000 г., когато купи - чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД - активите на фалиралата "Първа частна банка". В полза на Васил Божков, както оказа три години по-късно, когато в "Държавен вестник", бр. 75 от 26 август 2003 г. бе обнародвана пререгистрацията на ЕООД-то в ЕАД при влизането на "Вато 2002" ООД (собственост на "Нове - АД - Холдинг") в управителното му тяло.

Пак според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. И най-малко две трети от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Е, и с ПФК "Левски", разбира се.

Според архивите на Комисията по досиетата,

Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС, т.е. на външното разузнаване. Псевдонимът му е "Китин", привлечен е като нещатен сътрудник на Управление "Научно-техническо разузнаване" (заповед № 5 от 20 март 1989 г.) и... толкоз по въпроса за славното му минало.

Източници на "БАНКЕРЪ" обаче твърдят, че това е по-скоро жалък остатък от старателно унищожено кадрово досие. Те твърдят, че "кучето е заровено в бараката" на по-възрастния съдружник на Попов - Георги Домусчиев, който също е бил "научно-техническа разведка", но с по-висок чин и по-дълъг стаж в ДС.

Ще акцентираме върху "втория" Георги, защото  бизнес историята на Попов е еднопосочна: посвещава се на хазарта и става най-доверения съратник на Васил Божков.

Двамата Георгиевци - Попов и Домусчиев, са съдружници от 1990 г., когато основават "Пеликан-Експрес" ООД.  

До началото на новия век те изобщо не се мяркат в публичното пространство. Имат достатъчно поводи да демонстрират благополучие, но просто не искат.

За първото попадане под прожекторите на Георги Попов, вече стана дума - казусът ПЧБ. Останалите две ги знаем: купуването на ПФК "Левски" и арестът му в Обединените арабски емирства.

И така: на 26 март 2002 г. Георги Домусчиев регистрира фирмата "Пратико Интер" ЕООД. Собственик на капитала е едноименното швейцарско дружество "Пратико Интер АД - Швейцария", а той заема скромния пост управител.

През 2007 г. "Пратико Интер" става съдружник в "Първа финансова брокерска къща" ООД, която пък - от 2004 г. е съучредител с "Източни финанси" ООД на едно дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), кръстено семпло... "Източни финанси - Първа финансова брокерска къща".

Кое тук му е интересното? Най-малко... няколко неща.

"Източни финанси" ООД е собственост на легендарния контрабандист на цигари Иван Тодоров-Доктора и организираната престъпна група, нашумяла преди три петилетки като "Амигосите" (по името на фирмата "Амигос-3), която е собственост на Петър Петров-Амигоса и братята Димитър и Дойчин Мирянови“.

През 2002 г. тази група бе "подпукана" от Агенцията за финансово разузнаване и НСБОП с такава сила, че две години и половина  по-късно Амигосите и Доктора бяха пратени на съд за пране на близо 100 млн. лв., въпреки че се говореше как от 1997 до 2002 г. групата била изпрала не по-малко от 800 млн. лева.

На 18 април 2003 г. срещу Доктора бе извършен бомбен атентат насред София - на бул. "Цариградско шосе", точно срещу бившия вече Полиграфически комбинат.

Малко по-късно се появиха легендарните яхтени снимки от Монако, запечатали как Доктора, трима министри на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и Пламен Петров, во главе със Спас Русев и Пепи Амигоса - пляскат карти в очакване на старта на "Формула 1".

А накрая - през февруари 2005 г. - Доктора бе разстрелян на ул. "Червена стена" в столичния квартал "Лозенец".

Какво би могъл да прави сериозен бизнесмен като Георги Домусчиев в съдружие с фирма като "Източни финанси"?

Лесен въпрос, труден отговор! Ама и съвпаденията са едни...

През 2012 г., когато процесът срещу Амигосите най-сетне приключва с влезли в сила присъди, ДЗЗД "Източни финанси - Първа финансова брокерска къща" тихо и кротко е разтурено, а фирмата "Източни финанси" ООД - ликвидирана и задраскана в Търговския регистър.

Второто странно присъствие на Георги Домусчиев

е в "Надин Комерс" - шапката на "железарската" империя за покупко-продажба на скрап и рециклиране на отпадъци.

В този случай обаче Домусчиев отиграва обратния ход: през юни 2009 г. той става управител на "Надин Комерс" и напуска на 30 март 2010 г., когато управител на дружеството става Радослав Босилков.

Две години по-късно прокуратурата се "стоварва" върху "Надин Комерс" и останалите 10-15 сателитни "адаши". Според повдигнатите обвинения, от януари 2010 г. до декември 2011 г. ОПГ-то е ощетило държавния бюджет с над 20 млн. лева. Радослав Босилков е арестуван - като лидер на ОПГ, заедно с още петима-шестима негови "колеги" - всички с екзотични прякори и криминални досиета. Съдружникът на Георги Попов обаче излиза сух от водата. Най-вероятно, защото не е имал никаква представа каква точно персона става номинален шеф на фирмения кръжец "Надин".

И накрая...

третото косвено доказателство, че у нас никога нищо не е случайно.

На 24 март 2006 г. една от елитните компании в енергетиката - "Атоменергоремонт" ЕАД, подписва договор с японския концерн "Мицуи" за рехабилитация на блокове 1, 2, 3 и 4 на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2”. Според тогавашните публикации, финансовите параметри по договора са строго пазена тайна, но това не е кой знае колко голям проблем . По простата причина, че в авантюрата "Мицуи" потънаха около 250 млн. долара.

В случая нас ни е по-интересно друго: малко след подписването на въпросния договор, в Управителния съвет на "Атоменергоремонт" ЕАД се появява съдружникът на Георги Попов - Георги Домусчиев, и остава там през следващите шест-седем години!

Чудно защо ли?

Facebook logo
Бъдете с нас и във