Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Михайлов от БСП остана без имунитет заради обвинение в безстопанственост

Депутатът от парламентарната група на БСП проф. Георги Михайлов се е отказал от имунитета си. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание.

На 8 юли Михайлов е информирал парламента, че дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване по постъпило искане от главния прокурор Сотир Цацаров. Цацаров поиска повторно имунитета на Михайлов на 1 юли заради разследване за евентуално данъчно престъпление.  

През ноември миналата година главният прокурор внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. На 13 ноември Софийската градска прокуратура образува наказателно производство, а разследването бе възложено на Националната следствена служба.

На 26 юни 2019 г. народният представител е привлечен като обвиняем, като му е наложена мярка "парична гаранция" в размер на 15 000 лева.

Тезата на обвинението е, че Михайлов не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети. По-конкретно "без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД са направени плащания" в общ размер на 164 106 лв. Плащанията са извършени въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с "Екофарм" ЕООД. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във