Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Марков: Споходи ни конституционна чума

"Споходи ни и конституционна чума". Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той заяви, че е извоювал правото си да говори каквото мисли и няма от какво да се притеснява. Марков отново уточни, че е от гражданската квота депутат от управляващата партия. 

"Това е тежък удар по конституционализма", заяви още Марков, коментирайки решението на депутатите, прието с единодушно, без "против" и "въздържали се" в парламента, да не получават заплати във времето на извънредното положение в България заради кризата с коронавируса. Той посочи, че не е участвал в това гласуване, както и още 50 депутати.

„Това решение е срамно и е първа стъпка към ликвидиране на депутатите”, каза още бившият конституционен съдия и уточни, че то е нищожно, защото е издадено от некомпетентен орган, тъй като статутът на конституционно основани органи може да бъде променян единствено от Велико народно събрание. По думите му никой парламент досега не си е позволявал да направи това, което направи настоящето Народно събрание.

"Наруши елементарно принципа на правовата държава - дарението е личен и доброволен акт", категоричен беше Марков. Според него всеки един от депутатите има право да дари, но на когото иска - да избере болница или лекарски екип, на които да дари.

Георги Марков коментира, че "за пръв път в историята на демократична България, Народното събрание си позволява по безскрупулен и инфантилен начин да отнеме и да спре изплащането на възнаграждение на държавни служители, след като има точка в Конституцията, която гарантира правото на всеки, който е извършил някакъв труд, да получи възнаграждение".

По думите му всеки народен представител и членовете на Министерски съвет трябва да знаят, че според чл. 57 от Конституцията - основните права на гражданите, каквото е правото на възнаграждение, са неотменими.

Марков беше категоричен, че Народното събрание не е работодател на депутатите и затова те получават възнаграждение по силата на Конституцията, а парламентът само определя размера на това възнаграждение.

Бившият конституционен съдия заяви, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с овладяването на здравната "чума" и добави, че очаква да се справи така добре и с "конституционната чума". Той препоръча депутатите да се съберат и да гласуват, че се съгласяват да не получават заплатите си, а да ги дарят, където всеки посочи, че желае конкретно да отиде неговото възнаграждение.

Според Георги Марков Европейският съюз не се справя добре в кризата. "Брюкселският елит погребва Европа", подчерта той и похвали унгарския премиер Виктор Орбан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във