Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Марков: Само Мадуро е избиран с машинно гласуване

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков потвърди, че управляващата партия започва процедура по избор на нов състав на ЦИК. 

"Аз мисля, че беше много важно решението на ръководството на ГЕРБ да започне, както вече разбрах е започнала, процедура за избор на нова избирателна комисия. Това е една гаранция, че не може да има дело в Конституционния съд за касиране на изборите, поради това, че те са проведени от една нелегитимна, с изтекъл мандат Централната избирателна комисия", посочи Марков пред телевизия "Европа". 

Той отново изтъкна, че ГЕРБ ще възстанови старото правило за така наречените преференции "Оказа се в голяма част от българското общество, включително и наши избиратели и депутати, хората остават с впечатление, че им се отнемат права и беше обвинен ГЕРБ в отказ да толерира мажоритарния елемент в изборите,  и то от хора, които отказаха да приемат мажоритарната избирателна система", коментира депутатът.

Марков се застъпи за въвеждане на мажоритарен вот и похвали управляващите, че веднъж са внесли такова предложени. "Над 2,5 млн. български избиратели поискаха мажоритарни избори. Непрекъснато ни надуват главите от БСП за предсрочни избори, но непрекъснато премълчават, че на този референдум едва 500 хил. български граждани са съгласни изборите да се провеждат с пропорционална избирателна система, с нисък праг за влизане с 4%", отбеляза Георги Марков. 

Той категорично се обяви против машинното гласуване. "Машинното гласуване трябва да бъде премахнато. Аз като човек, който винаги е гласувал в тези избори, участвал е активно в промяната, избиран съм мажоритарно, се чувствам изключително обиден от опита да ни се натрапи машинно гласуване, по което е избиран само Мадуро-президентът на Венецуела. Никъде в Европа няма такова нещо, като машинно гласуване", каза депутатът от ГЕРБ.

В понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че левицата ще бойкотира работата на парламента, докато не бъде въведено машинно гласуване. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във