Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Марков: Долу машинното гласуване! Чака ни Костинброд две!

Народният представител от ГЕРБ Георги Марков определи машинното гласуване като "малоумие". "Долу машинното гласуване! Чака ни Костинброд две", написа депутатът от управляващата партия във Фейсбук.

"Приятели, машинното гласуване е малоумие. Не избират машинно нито в Германия, нито във Франция, нито в Испания, нито е Италия, нито в Швеция, нито в Чехия, нито в Полша, нито в Унгария.

Срамота е да се дадат стотици милиони за машини, а не за лекари и сестри в борба с чумата, пикът на която предстои. Машинното гласуване ще е опасно за здравето. Ще доведе до отлив на избиратели, хаос и спорове за касиране на вота.

Дано в ГЕРБ поне за това ме чуят и да го отменят.

След 30 години демокрация, отиваме към деградация. Нали уж сме дебили.

Изборният кодекс не е свещена крава и подлежи на корекция в извънредна ситуация обхванала света и България", гласи още публикацията на Марков.

Миналата седмица Централната избирателна комисия с писмо покани вицепремиера Томислав Дончев на среща заради машинното гласуване.

Изборният орган изпрати запитване до заместник министър-председателя по повод изнесена от него информация в медиите, че в Министерския съвет са били предоставени предварителни оферти от фирми-производители на машини за гласуване. 

Дни преди това Мая Манолова и Гражданската платформа "Изправи се.БГ" организираха акция "ЦИК, събуди се!", за да подсетят комисарите, че фатално се бавят с обявяването на обществената поръчка за закупуване или наемане на машини за гласуване, с което нарушават закона. Част от протестиращите на Орлов мост, начело с гражданското сдружение "БОЕЦ" пък направиха опит за окупация на сградата на комисията в понеделник.

На фона на казуса с машинното гласуване председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви на 27 август пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини.

Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията.

Председателят на ЦИК продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

"ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинно гласуване, при това отново с неясната формулировка - чрез наемане или закупуване. Питам, при тази нова предвидена предстояща в закона неяснота, кой от двата придобивни способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала и дали той е правилният и дали е целесъобразният. В резултат на тези действия на законодателната власт, ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство".

Пред членовете на ЦИК, Стоева обясни, че законодателя не дава отговори на важни въпроси като сертифицирането на машините, съхранението им и обучението на членовете на комисиите и  на избирателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във