Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Киряков: Като общество отслабнахме заради разединението около коронакризата

Като общество отслабнахме заради кризата около коронавируса. Отново сме разделени и то по много теми вече“. Това обобщи пред БНР в равносметка за тази година политологът Георги Киряков. Той посочи най-важните събития - пандемията, протестите от лятото и ветото върху преговорите за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз

Според него при втората вълна на заразяване има сериозни пробиви по отношение със справянето и заради страха на управляващите да вземат по-сериозни мерки. 

„Протестите успяха да постигнат ключови цели, без основните. Успяха да осветлят много от преглъщаните и прикривани от правителството компромиси. Имаме събудено гражданско общество, но все още не будно. Това временно пробуждане ще проличи по време на изборите“, допълни Киряков. 

По темата със скандалите политологът каза - „не успяха да произведат сериозен трус, който да смени модела на управление“. 

„Едно от най-смелите поведения на български политик“. Така Киряков определи реакциите на президента Румен Радев.

Президентът е слабо уязвим по политическа линия. За него няма съмнение, че е почтен човек. Няма спор, че е човек с достойнство като бивш военен. Можеше да си позволи такова поведение в такава ситуация - да се яви като единствена алтернатива на това управление“, посочи политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във