Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Иванов е първият българин полетял в Космоса

На 10 април през 1979 г. в 20.34 часа московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб "Съюз-33", в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Това е четвъртият полет от програмата "Интеркосмос".

Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов), български офицер, генерал-лейтенант, е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година.

Завършва Военното училище в Долна Митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Служи в българската армия като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила.

На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос". Обучава се в Център за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин". На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6": сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Днес спускаемият апарат на космически кораб "Союз-33" се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.

От началото на промените в България през 1989 г. се занимава с бизнес. През 1991 г. е прекратено италианското участие и се създава авиокомпания "Ер София", която превозва всякакъв вид товари. От 1999 г. фирмата се занимава с изграждането на голф игрища - първите са в Ихтиман и в Сливен.

Георги Иванов е народен представител в VII Велико народно събрание (1990-1992 г.). Член на управителния съвет на Асоциация на участници в космически полети от 1985 г. и на Българско астронавтическо дружество от 1988-а. Автор на книгите "Полети" (1981 г.) и "Време за полети" (1987 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във