Банкеръ Daily

Общество и политика

Георги Чолаков: Новият главен прокурор не трябва да е политически обвързан

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков се противопостави на позицията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че предстоящият избор за главен прокурор ще е политически. Според него това, че част от членовете на Висшия съдебен съвет са избрани от Народното събрание, не ги прави политически зависими. Чолаков беше поредният висш магистрат, който се срещна с президента Румен Радев в рамките на водените от държавния глава консултации около избора на следващ обвинител номер едно.

Според председателя на Върховия административен съд той трябва да е човек от прокуратурата. "Защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи. Не му трябва време за адаптация. Все пак, когато е човек, който е действащ прокурор, той е наясно с проблемите и бързо може да започне да работи, както беше при мен – на мен ми беше по-лесно за започна да работя като председател, защото знаех всички проблеми във Върховния административен съд", каза Чолаков.

По темата държавният глава вече разговаря с обвинител номер едно Сотир Цацаров, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с правосъдния министър Данаил Кирилов. Обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура очаква държавният глава при номинирането и избора на нов главен прокурор. От пресцентъра на Румен Радев обявиха след проведените досега разговори, че в тях той е акцентирал върху професионалната компетентност и изявената независимост като важен критерий за избрания на този пост.

Освен процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на януари 2020 година, тема на разговорите на "Дондуков" 2 е и механизмът за наблюдение на българската съдебна система. В този контекст на всички срещи президентът Румен Радев обсъжда и подготвяната от Министерството на правосъдието формула за търсене на отговорност от тримата първи в съдебната система, единият от които е Чолаков. 

В петък при президента ще е представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, органът, който ще избере и новия обвинител номер едно.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във