Банкеръ Daily

"Медиана":

Георг Спартански е основният претендент за кметския стол в Плевен

Въпреки, че избирателите имат критики, както по отношение на развитие на община Плевен, така и по отношение на работата на настоящия кмет, към момента Георг Спартански е основният претендент за кметския стол. (28 % от гласоподавателите в община Плевен заявяват подкрепата си за него). Това показва изследване на социологическа агенция "Медиана".

Като цяло, леко преобладават нагласите за смяна на кмета, но те се разпръскват в различни посоки – към различни кандидати. От друга страна, Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор.)

Основните конкуренти са кандидата на ГЕРБ (Мирослав Петров) и Илиян Йончев (БСП) – съответно с около 22 % и 19 % от гласоподавателите в Плевен. Следват д-р Калин Поповски (ВМРО) и Цветан Антов (АБВ).

Към момента, най-вероятно е кметските избори в Плевен да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ или БСП. Прави впечатление, че към момента Спартански привлича немалко симпатизанти именно сред привържениците на ГЕРБ и БСП. Това засилва неговите позиции, но може да се  окаже и слабост. (Ако в последния момент хората с партийни пристрастия се подчинят на партийната дисциплина и гласуват за „своя“ кандидат въпреки симпатиите си).

При балотаж, шансовете са отново на страната на Георг Спартански. Кандидата на ГЕРБ трудно може да разчита на преливане на гласове отляво. Кандидата на БСП трудно маже да разчита на гласове от ГЕРБ. 

Към момента, данните очертават висока изборна активност – над 60 % от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите местни избори. 

Изследването е проведено от агенция „МЕДИАНА“ по поръчка на „Институт за модерна политика“. Проведено е на терен 27 септември – 1 октомври  2019 г.  с 470 човека 18+ години, жители на община Плевен и е представително за общината.

Забележка: Това е моментна снимка на предизборните нагласи в община Плевен, към 1 октомври 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във