Банкеръ Daily

Общество и политика

Геополитическият анализатор Боян Чуков напуска БСП

Боян Чуков е подал писмено уведомление, че считано от днес напуска Българската социалистическа партия, но не е съобщил мотивите за решението си. Той съответно ще освободи и позициите, за които бе избран в Софийската организация на партията – член на Градския съвет и на Изпълнителното бюро на БСП – София. Това съобщиха от столичната структура на социалистите.

Чуков е геополитически анализатор, бивш външнополитически съветник в Министерски съвет и дипломат, уточняват от БСП-София.

Пред медии той споделя, че никой не ползвал огромната експертиза, която има и се чувствал обиден, че не включен в кандидатдепутатските листи на левицата.

По неофициална информация Чуков ще влезе в листите на ВМРО от Гражданската квота.

Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид.

Специализира в Института за политически науки в Париж, Sciences Po. В определен период е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България, в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във