Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕНЕРАЛНАТА РЕПЕТИЦИЯ

Изборите за Московската градска дума бяха наречени генерална репетиция за следващите федерални парламентарни избори. Ако се вярва на прогнозите, тенденциите в столицата трябва да се проявят и при гласуването в цяла Русия. Москва-град е един от 89-те субекта на федерацията. От 35 места в столичния парламент 28 спечели управляващата партия Единна Русия. Четири места получи Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), а три - партията Яблоко - единни демократи. Либерал-демократите на Владимир Жириновски не успяха да преминат 10-процентната бариера, като набраха около 8 процента. Партията Родина, която бе учредена с идеята да източва гласове от левия електорат, най-неочаквано бе изключена от изборите заради скандален националистичен клип Да почистим Москва от боклука. Лидерът й - Дмитрий Рогозин, обаче обещава да създаде столичен парламент в сянка.
Покрай изборите бе припомнен стар анекдот: Стои враната на клона и държи сирене в човката си. Притичва лисицата, вижда враната и я пита: Врано, ти ще гласуваш ли за Единна Русия. Да, отвърнала враната и сиренето паднало от човката й. Лисицата избягала, а враната стои на клона и си мисли: А какво би станало, ако бяха отговорила не. Управляващата партия използва цялата мощ на отработените през последните години политически технологии и високата популярност на кмета Юрий Лужков, който бе начело на списъка на Единна Русия. На огромните платформи - плакати, разнасяни от специални автомобили, с едри букви бе изписано Юрий Лужков, а по-ситно името на кандидата на партията.
Изненада е укрепването на позициите на комунистите, които подобряват резултатите си от парламентарните избори. Причините могат да бъдат различни. Вероятно част от гласовете на Родина все пак са се върнали обратно при лявата опозиция. Рязкото социално разслояване в столицата също подхранва левите настроения. С изпреварващи социални програми властите също се опитват да прехванат левите тенденции в цялата страна. За разлика от федералните парламентарни избори, този път комунистите вложиха повече усилия в рекламата - на улицата, в метрото, в районите. Ние работихме по своя верига - от сърце към сърце, от око в око, обяснява лидерът Генадий Зюганов. Истинската победа, според него, обаче не е тази. Тя ще дойде тогава, когато в Кремъл ще влезе президент-патриот, а над кремълските кули ще се вее червеното знаме. На публиката не й оставаше нищо друго, освен да се просълзи. Явно никой от присъстващите на пресконференцията не се надяваше да го доживее.
Показателно е и участието на демократите от ЯБЛОКО, които на федералните парламентарни избори останаха извън парламента. Ако бяха загубили и тези избори, ситуацията в демократичното политическо крило щеше да стане драматична. Изборите бяха тест и за управляващите. Ако демократите отново бяха останали извън властта, упреците на Запада към Кремъл биха се засилили. Сега е в стила на баснята - и вълкът сит, и агнето цяло. В Московската градска дума ще доминира изцяло управляващата Единна Русия, но демократите и левите ще могат да се обаждат, за да поддържат усещането за алтернатива. Тази градска Дума трябва да посочи и следващия кмет през 2007 година. Според изявленията той може да бъде само един - Юрий Лужков. Обещанието е лесноизпълнимо, твърди кремълският политолог Глеб Павловски, защото самият Лужков неведнъж е заявявал, че не смята да се кандидатира отново. Колкото до претенциите на Единна Русия да бъдат мнозинство, ще зависи от потенцията им, обяснява Павловски.
Всъщност има и още една изненада - слабата подкрепа за ЛДПР на Владимир Жириновски. Според някои версии партията се е изчерпала, както и самият Жириновски, според други - ксенофобските настроения в Москва са силно преувеличени.
Превръщането на някогашния кремълски проект - партията Родина в опозиционна сила, също заслужава внимание. Крайният национализъм, с който партията изпревари даже Жириновски, предизвика раздразнение в Кремъл. Засилиха се критиките на Запада, а това пречи на патриотичната линия, енергично прокарвана през последните години. Явно Родина лошо чува или я подвежда вътрешният й глас.
На 4 декември, в неделя, избирателите гласуваха и за попълване на две места в Държавната дума на Русия от столицата, освободени от сатирика Михаил Задорнов, който започна работа в банка, и от вицепремиера Александър Жуков. За едното се бореха полковникът от Федералната служба за сигурност Сергей Шаврин, герой от освобождаването на заложниците на ул. Дубровка в Москва след спектакъла Норд-Ост, и полковникът от Главното разузнавателно управление Владимир Кавчков, който лежи в следствен изолатор и чака присъда за опита за покушение срещу Анатолий Чубайс. Бившият вицепремиер и шеф на кремълската администрация, бащата на ваучерната приватизация в Русия Чубайс е смятан от левите за враг и вредител. Чубайс, сега председател на Единната енергийна система на Русия, е смятан за личен враг и от московския кмет Юрий Лужков. Въпреки че в спора победи Шаврин, близкият до неговия резултат на Квачков също е симптоматичен за настроенията на московчани. В двубой влязоха и режисьорът Станислав Говорухин, който бе в парламента от 1993 до 2003-а, и сатирикът Виктор Шендерович, едно от лицата на разгромената Независима руска телевизия (НТВ). За това място трябваше да се бори и лежащият в затвора олигарх Михаил Ходорковски. Победата на Говорухин, подкрепен от управляващата партия, срещу Шендерович, подкрепен от демократите, бе предрешена.
Политическата битка за 13-милионната Москва може и да не е, но прилича на генерална репетиция за следващите сражения. От една страна, опонентите на управляващите едва ли щяха да получат толкова гласове, ако не се гласуваше смесено - по партийните списъци и мажоритарно. Но в Москва е съсредоточена огромна част от деловия живот в Русия. Например 80% от банковия бизнес. Столицата е като личната витрина на кмета Юрий Лужков, който я управлява повече от десет години. В града се строи непрекъснато и много бързо. Лужков построи два нови транспортни пръстена - околовръстното (МКАД) и третия пръстен - между Садовое и Булевардното колцо. Центърът бе изцяло обновен и осветен. Възстановени бяха старите фасади, полуразрушените храмове. Две трети от московчани подкрепят своя кмет на всички избори досега. Отстраняването му от власт чрез избори едва ли е възможно. Двама от заместниците на Лужков бяха изпратени от Путин за губернатори. Това е подготовка за разделяне не само на властта, но и на вкусните парчета от московските недвижими имоти, търговия, строителство. Москва е център на всичко, което става в Русия, и всичко това не може да бъде оставено в едни ръце. Затова бе така остро и съперничеството между Лужков и предишния президент Борис Елцин, който не търпеше силни личности около себе си. Цар Борис успя да спре амбициите на Лужков към премиерския пост, но не успя да се пребори с популярността му в столицата. Съпругата на Лужков - Елена Батурина, е един от най-проспериращите руски мултимилионери.
Отношенията между Путин и Лужков са променливи, но лоялни. Лужков стана съпредседател на партията Единна Русия, срещу което Кремъл му гарантира прозрачност на своите ходове в Москва. Дали кадрите на Лужков са повишени, или меко отстранени от бъдещите спорове? Твърди се, че петербургските кланове се прехвърлят към Москва преди генералното сражение за президентския пост през 2008 година. Генералната репетиция мина блестящо.
Каква партия, и то единствена, шегуваше се един от политолозите. Действително електоратът видя, че алтернатива няма. Опозицията великодушно получи скромно удовлетворение след последните разгроми. Главните герои за следващите спектакли все още учат ролите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във