Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕНЕРАЛ ЗА БОЙ СЕ СТЯГА

Още преди да стане кмет на София, Бойко Борисов се беше отдал на словесен отстрел на отделни политици и на цели партии. Но като всеки вещ в лова мъжага бързо прецени, че има дивеч, който става за трофей и друг - подходящ за опитомяване. В първата категория, според някои наблюдатели, генералът си е набелязал някои партийни лидери. Във втората грижливо е подредил няколко партии воглаве с електората им.
Едва ли някой се изненада, когато през седмицата в пресата се появиха публикации, че най-после се знае името на бъдещата партия на Бойко Борисов. Цял месец преди това, та до последните дни, столичният градоначалник подготвяше обществото за великото събитие, а кметовете от страната усърдно му пригласяха. Имайте търпение поне до юни, каза в телевизионно интервю преди десетина дни Бойко Борисов. После покани избрани кметове от страната и заедно се загрижиха за парите от еврофондовете. Дори решиха да си спретнат кметско лоби в Брюксел. По-подир генералът даде още няколко фундаментални телевизионни интервюта, включително и в бастиона на Атака - телевизия Скат.
Интересното в случая са не толкова медийните изяви на кмета, които ни се сервират всеки ден не без любезното съдействие на медиите, отбелязват политическите наблюдатели. Според тях реченото между думите и написаното между редовете в медийните послания на Бойко Борисов е много показателно за бъдещата стратегия и тактика на генерала в политиката. Тя от доста време изправя на нокти действащите политици вляво и вдясно, и то до такава степен, че партийните им стратези засега не намират ефективно противодействие. Факт е, че в БСП са стреснати от популярността на генерала. Факт е, че в другия край на политическия спектър - в ДСБ, положението е същото. Останалите партии обаче освен стреснати могат да се окажат
трогнати и очаровани
Само за един месец Бойко Борисов съвсем неслучайно отправи три реплики към три политически сили, които все още са електорален фактор според последните социологически проучвания. Първо, бяха комплиментите към СДС, която самият Борисов нарече запазена марка и даде да се разбере, че с удоволствие ще си партнира със седесарите. По същото време градоначалникът намери начин и повод да нарече лидера на ДПС Ахмед Доган голям политик. Бойко Борисов повтори комплимента си към Сокола не къде да е, а по телевизия Скат, като допълни с половин уста: независимо дали това ни се харесва, или не. В същото интервю пред твърдия електорат на Атака той маркира сходствата си с тежненията на партията на Волен Сидеров, но отбеляза и няколко съществени различия, които го сродяват със СДС и с десноцентристите. Бойко Борисов се обозначи като проевропейски и пронатовски настроен политик. Но, сигурно за да не изтърве аудиторията, вметна, че по време на кметската си кампания не е ходил в ромския квартал Филиповци.
Прибързахме с подценяването на Борисов, признаха пред в.БАНКЕРЪ политици от всички цветове по повод информациите, че политическата армия на генерала вече е готова и си има име. На практика не е посочена само датата да помпозното й учредяване, въздишат депутати и коментират, че бъдещият лидер си служи доста умело с всички лостове на популизма, за да им
задигне електората
През миналата седмица се разбра, че бъдещата формация на столичния кмет Бойко Борисов ще се казва Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) и няма да бъде точно политическа партия. Тя ще бъде учредена през юни и тъй като няма да е партия, в нея ще могат да се записват държавни служители, офицери от МВР и армията и други чиновници, които по закон нямат право да членуват в политически организации.
Според политическите наблюдатели е наивно и първосигнално да се търсят сходства между бъдещата формация и модела на създаване на НДСВ от април 2001 година. Политиците пак са на път да подценят конкурента си, защото така им е по-лесно, твърдят анализаторите. Царското движение стъпи на сантименталността към особата и на омерзението от синята идея, напомнят те. Бойко Борисов гледа внимателно къде стъпва и няма да пропусне такива опори като омерзението от всички политици и желанието на хората за управление с твърда ръка. За първото говорят резултатите от последните парламентарни и от частичните местни избори, а за второто - популярността на Атака. Освен това НДСВ нямаше никакви структури и готови кадри, докато Борисов разполага с цели кметства и готов апарат.
От СДС вече пригласят на Бойко Борисов, като в самото сърце на Раковски 134 се заговори за сътрудничество с него, а лидерът Петър Стоянов отрича това все по-тихо - направо с половин уста. От ВМРО и Гергьовден пристанаха на генерала. Двете политически формации откровено му се предложиха, ако реши да се кандидатира за президент наесен.
Тази събота на националната конференция на ДПС ще се разбере дали оттам ще върнат жеста на Борисов с някой и друг политически комплимент. Депутати от движението не отрекоха пред в. БАНКЕРЪ, че са готови да си сътрудничат с генералско-кметската му партия. Колкото до НДСВ, което беше
политическата проходилка
на Бойко Борисов, там нещата са ясни. В момента, в който движението реши да приключи с мъчителното си пребиваване вляво и с коалицията с БСП, всички вдясно и в центъра ще станат естествени партньори на царя. Достатъчно е само да припомним охотата, с която царската партия подкрепи Бойко Борисов на частичните местни избори за кмет на София, след като нейният кандидат Милен Велчев не успя. Да припомним също така чие кадрово откритие в политиката е кметът на Сливен Йордан Лечков. Бившата футболна звезда вероятно ще бъде дясната ръка на Бойко Борисов. Накрая да добавим, че на практика столичният кмет работи с доста голяма част от екипа на Стефан Софиянски в общината, така че и Съюзът на свободните демократи със сигурност няма да закъснее да се впише в политическите реалности.
Оттук нататък на Бойко Борисов му остава само да избира за какво да го изберат, твърдят доста от политическите наблюдатели. Цялото общество, според тях, ще стане свидетел на това как всенародният любимец мъжки се триуми какъв да стане, като му порасне работата в политиката -
кмет, президент или премиер
Развръзките всъщност са две, с опция да остане само една, твърдят съмишлениците на Борисов. Генералът до последния момент ще опъва нервите на Георги Първанов, като го плаши, че ще се кандидатира за президент. В крайна сметка не се кандидатира, като се врича в любов на София и България. И тогава вторият кошмар на президента - Симеон Сакскобургготски, излиза на сцената с бившия си бодигард зад гърба. Конфигурацията дясно - център се разширява и работи за следващите местни и парламентарни избори, като Бойко Борисов е спряган за естествения премиер със силната ръка. Някъде в периферията Сергей Станишев, Волен Сидеров и Иван Костов играят ролята на шумна и много обидена опозиция. Ахмед Доган дава нещо и после се задоволява с каквото му дадат.
Дори едро щрихиран, в този сценарий има логика, смятат политическите наблюдатели. Самата структура на ГЕРБ работи в негова полза, казват те и напомнят, че на срещата на кметовете на 24 февруари на практика обединението е започнало да работи и е отбелязало основното в платформата си. Бойко Борисов ще се опита да придърпа партиите с проевропейски настроен електорат. Най-добрият партиен апарат се прави от структурите в местната власт, а за политиката хората съдят от работата на кметовете по места. Така генералът хем ще стъпи на готово, хем няма да бъде без армия, хем ще запази имиджа си на политикомразец и защитник на гражданите.
По-прозорливите коментатори видяха бъдещето още в изявите му по време на кметската кампания. Според тях разстоянието от ние, кучкарите, до ние, седесарите, вече е покрито. Изречена е вече и следващата реплика: ние, гражданите. За огорчение на политическите конкуренти на Бойко Борисов има кой да се нареди зад това ние. Няма да припомняме как политическият елит сам постла на генерала червеното килимче към сърцата на хората.
Ще припомним само тези предизборни думи на сегашния кмет: Мога да организирам общината така, че да работи в полза на софиянци, а не в своя полза. Такива думи се забравят най-напред от електората, който, омаян, често пропуска кога любимецът му прави точно обратното.
До момента, вече шест месеца, няма изгледи да се решат нито проблемите с боклука, нито с дупките, нито драмите с кучетата и кучкарите. Въпросът е дали ще се решат проблемите на седесарите, ако си внесат такъв лидер отвън. А дали проблемите на българския избирател с политическия елит също ще бъдат решени честно и по Бойковски? Едва ли, след като градоначалникът тръгна да разрива авгиевите обори на общината, като настани уютно в тях тези, които уж се канеше да изгони. Сега се е запътил да стори същото в националната политика, като дава индикации, че ще работи със същите хора, които се канеше да измести.
Всъщност нищо ново под слънцето. Не е ясно дали софиянци са усетили, че общината работи в тяхна полза. Поне до момента общините са се трудили в полза на някоя политическа партия. Без значение дали с електорат или без, с герб или без, с корона или без. Или просто със сурова мъжка физиономия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във