Банкеръ Daily

Общество и политика

Генерал повежда служебния кабинет

Бригаден генерал Стефан Янев

Секретарят по сигурността и отбраната на президента Румен Радев - ген. Стефан Янев ще поеме от 11 май управлението на държавата в качеството си на служебен премиер, за какъвто ще бъде назначен с указа на държавния глава, научи „БАНКЕРЪ”. 61-годишният военен е бивш вицепремиер и министър на отбраната в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

Очевидно Радев ще разчита на част от предишните си служебни министри, като им и съвсем нови лица.

Един от тримата вицепремиери на ген. Янев ще бъде бившият щеф на Националната следствена служба и ексдепутат от БСП Бойко Рашков, който ще е и вътрешен министър.

В периода 2008-2009 г. той е бил заместник-министър на правосъдието, беше член и на ВСС. През 2013 г. Народното събрание го избра за председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Бойко Рашков е доцент д-р по наказателен процес и ръководи Катедра „Наказателноправни науки“ в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство. В момента е член на правния съвет на президента.

Атанас Пеканов ще отговаря за Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябваше до 30 април да бъде внесен в Европейската комисия и който се нуждае от солидна доработка и промени.  Пеканов е икономист от Австрийския Институт за Икономически Изследвания (WIFO) и докторант във Виенския икономически университет (Wirtschaftsuniversität Wien). Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Работил е в Европейската централна банка и Института за ново икономическо мислене (INET). Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския икономически университет и магистратура по икономика в University College London.

Ключовият пост на финансовия министър ще бъде зает от Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Министерството на правосъдието ще бъде поето от социалста, дългогодишен депутат от левицата и университетски преподавател Янаки Стоилов. Той е поканен в служебното правителство в лично качество и назначението му не е обсъждано с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Скулпторът проф. Велислав Минеков, станал известен като един от „Отровното трио” по време на антиправителствените протести миналото лято, е приел поканата да стане служебен министър на културата.

Министерството на труда и социалната политика ще бъде поето от Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на проф. Огнян Герджиков. 

Министър на туризма ще бъде доц. Стела Балтова, която заемаше същия пост и в служебния кабинет „Герджиков”. В периода 2002-2005 г. тя е била на дипломатическа работа като икономически съветник, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген, Дания. По-късно работи в дирекция "Външноикономическа политика" на Министерство на икономиката и енергетиката.

През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавна Агенция по туризъм. Координатор е на Средносрочна рамкова инвестиционна програма 2008- BG161PO001/3.3-01/2008 по ОПРР (2008-2009).

Ръководи проекти в областта на националния маркетинг (2008-2011).

Стела Балтова е доцент по икономика на бизнес услугите. Преподава в магистърските програмите „Управление на туризма“ и „Предприемачество и иновации“ на Международното висше бизнес училище - Ботевград. Директор е на Центъра за продължаващо обучение в МВБУ.

За външен министър президентът Радев е поканил Светлан Стоев, дипломат от кариерата, който в момента е посланик и трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

Земеделски министър ще е проф. Христо Бозуков. Той заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Образованието и науката ще се поемат от Николай Денков. Той е физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет и доктор на химическите науки. От 27 януари 2017 до 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в служебното правителство на Герджиков.

Експертът Асен Личев ще поеме Министерството на околната среда и водите. Той е дългогодишен директор в дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Работил е във ведомството от 1992 г. до февруари 2017 година, когато се пенсионира. 

Останалите министерски постове ще се заемат от експерти, които не са известни на широката общественост, но са добре познати в своите професинални среди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във