Банкеръ Daily

Общество и политика

Генерал Мутафчийски е предложен за член-кореспондент на БАН

Ген. проф. Венцислав Мутафчийски

Началникът на Военномедицинската академия и ръководител на бившия Национален оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски е сред предложените за член-кореспонденти на БАН, става ясно от списъка, който академията публикува. За член-кореспондент е предложен е кардиологът и общински съветник от ГЕРБ проф. Иво Петров. В отделението по медицински науки за две места като член-кореспонденти се борят 7 професори. Математикът от НОЩ проф. Николай Витанов също е номиниран за член-кореспондент – в направление „Математически науки“.

За академик е предложен бившият шеф на Военномедицинска академия проф. Николай Петров.

Служебният министър на образованието Николай Денков може да стане академик по химически науки. Сред кандидатите за академици са и бившите министри на здравеопазването Николай Петров и на културата Георги Георгиев, бившите ректори на Софийския университет Иван Илчев и Боян Биолчев.

За член-кореспонденти са предложени и писателят Георги Господинов, издателят Иван Гранитски, шефът на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" д-р Николай Габровски.

Според правилника на БАН за академици се избират български граждани, които са член-кореспонденти на БАН в областта на науката; обогатили са науката с особено значими постижения; получили са широка известност и признание в страната и в чужбина с активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност, както и и български граждани с висше образование, изтъкнати дейци на културата и изкуството, чиито постижения са с безспорно национално и международно значение; с активни публични изяви, свързани с изкуството, културата и духовното развитие на нацията и имат активна творческа и експертна дейност.

За член-кореспонденти на БАН се избират български граждани, които са професори и доктори на науките, които не са навършили 65 години към датата на обявяване на конкурса; обогатили са науката с важни постижения; получили са известност и признание в страната и в чужбина с 2 активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност.

Отделенията на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) обсъждат предложение на Координационния съвет на САЧК за броя на местата за член-кореспонденти и академици по съответните научни направления и области, както и предложения за броя на местата. Предложенията се обсъждат в САЧК, което ги внася в изборна комисия на БАН.

Изборът на академици и член-кореспонденти на БАН се извършва от академиците. Академици и член-кореспонденти на БАН се избират с конкурс, който се обявява веднъж на две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във