Банкеръ Daily

Общество и политика

Ген. Венцислав Мутафчийски откри лаборатория за изследване на COVID-19 в Пловдив

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски откри референтната лаборатория за изследване на COVID-19 към Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

"Пловдив показа, че е много единен и много по-различен град от другите в страната. Еталон за това, което може да се случи. И наистина е факт вече една прекрасна лаборатория, много малко има такива в България", заяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски при откриването.

"За съжаление тези лаборатории ще бъдат все по-нужни и за в бъдеще, защото дори и да отмине COVID-19, човечеството винаги ще бъде изправено пред такива предизвикателства и неслучайно в редица доклади на световни организации се подчертава, че именно инфекциозните болести, нови вируси, мутирали стари вируси могат да бъдат една от най-големите заплахи за хората", добави той. По думите му, България се справя добре и с малко жертви в битката с коронавируса. "Но дори и малко всички жертви са свидни и ние не можем да ги мерим като малко или много", подчерта генералът. Той припомни, че в страната вече има 18 лаборатории. Пловдивската била една от най-модерните у нас.

"Явно ще трябва да свикнем с мисълта, че ще трябва да работим с този вирус. Дай боже да се намери бързо ваксина или надеждно лекарство, но засега признаците за това не са съвсем налице. Основният акцент за развитието и работата по-нататък е, лабораториите и развитието на медицинските ресурси, особено на интензивните легла да бъдат налични, за да може да се освобождават мерките една по една. Те не могат да бъдат изведнъж премахнати, а степ бай степ, в зависимост от добрите показатели. Вие вече вървите по пътя, по който правилно да може да се оценява ситуацията и след това при завръщане към нормалния живот да се отреагира на всяко едно огнище", каза още Мутафчийски.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на дарителите и приветства мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Той обясни, че лабораторията е "важно условие за овладяване разпространението на епидемията".

"За този кратък срок успяхме да обединим усилията на всички народни представители от Пловдив и областта, от всички политически сили, на държавата и на дарителите. Да изготвим проект, да получим разрешение, да построим и да започне работата вирусологичната лаборатория", коментира Димитров. По думите му Пловдив е минал през много изпитания, „ще преодолеем и тази пандемия, защото имаме дух, защото сме солидарни, защото си помагаме и сме единни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във