Банкеръ Daily

Общество и политика

Ген. Шивиков, разследван за кражба на одеяла, влиза в листите на БСП

Ген. Димитър Шивиков е част от гражданската листа на БСП в Пловдив област. Тръгваме по пътя на избора на ген. Радев. Това е мрежата от подкрепа на родолюбиви българи, инициативни комитети, които го подкрепиха за президент", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Ген. Шивиков заяви, че представлява контактната група, участвала в преговорите на БСП, както и сдружения и неправителствени организации, представители на малкия бизнес.

През януари миналата година Софийската военно-окръжна прокуратура обвини вече бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков и в длъжностно престъпление, след като вече му бяха повдигнати обвинения в злоупотреба със служебно положение. Според държавното обвинение в качеството си на командир на 18-ия български контингент Афганистан през 2010 г. той е присвоил одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни и футболни екипи. Те са били осигурени от мисията на НАТО в Афганистан ИСАФ и е трябвало да бъдат раздадени на местното население, но ген. Шивиков ги е доставил в България. Общата им стойност е над 10 000 лева.

През юни Конституционният съд реши делото за допуска в полза на ген. Шивиков. Съдът обяви за противоконституционна нормата, която задължаваше властите да отнемат автоматично допуска до класифицирана информация на държавните служители, когато срещу тях се образува наказателно дело. Съдът бе сезиран от президента Росен Плевнелиев заради казуса с генерала, който бе освободен от военна служба заради образувано досъдебно производство за злоупотреба със служебно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във