Банкеръ Daily

Общество и политика

Ген. Решетников защити позициите на руския патриарх Кирил

Бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников защити позициите на руския патриарх Кирил за приноса на Русия към освобождението на България от турско робство.  

Публикацията на Решетников в социалните мрежи:

България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Пътувал съм надлъж и нашир в България, дружил съм и дружа с най-различни хора – и със селяни, и с военни, и с политици, и с учени. Искрено обичам българския народ, българската история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на съкровищницата на православието. За това руснаците са знаели винаги - руснаците, а не съветските хора.

Второ. Не бива тук да се привличат и вашите вътрешнопартийни отношения. Кое е добро или лошо, решавайте си вие, това не ни засяга. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите воини и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете или не, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук.

Трето. Съмнявам се, че в българската църка е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение. И последното.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целия свят. Ако знаете посланието на нашия президент към Федералното събрание, вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза Владимир Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов

В друга своя публикация пък Решетников посочва, че според него отношението на българите към приноса на руските доброволци във войната е несправедливо: 

Това, което те правят, е исторически неоправдано. През последните 20 години те започнаха да делят Руската имперска армия по национален състав. Но неясно защо те избират само онези националности, които са под влиянието на Запада или граничещи със Запада – Украйна, Финландия, Литва, спомената беларусите. Но тогава трябва да бъдат изброени всички: татарите, чувашите, чеченците, ингушите, защото там е воювал цял чеченско-ингушки редовен полк.

По тяхната логика и турците трябва да бъдат разделяни на кюрди, египтяни, сирийци, ливанци и всички, които са били част от Османската империя. Може да се разделят българите на българи и македонци. Това е просто историческа шизофрения и издевателство над паметта на воините-освободители. Всичко това е политически мотивирано, така че да се покажат толерантни пред Запада, НАТО и ЕС. Затова и реакцията на патриарха /Кирил/ е правилна

Името на ген. Леонид Решетников нашумя у нас покрай срещата му с председателката на БСП Корнелия Нинова по повод президентската кампания през 2016 г. В момента Решетников е директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във