Банкеръ Daily

Общество и политика

Ген. Иван Лалов: Дори и да ремонтираме МиГ-овете, ще ни трябва нов изтребител

Ген. Иван Лалов

Постъпките на военния министър Красимир Каракачанов са в правилна посока, за да имаме изправни самолети и подготвен летателен състав, каза в интервю за БНР бригаден генерал Иван Лалов - командир на 3-а авиобаза "Граф Игнатиево".

Дори и да се осъществи ремонтът на МиГ-29 обаче, ние спешно се нуждаем от нов изтребител, каза ген. Лалов и обясни: "Аз не съм много оптимист, че МиГ-29 ще може да лети до 2030 г. Той е този самолет, който трябва да осигури подготвен летателен състав за определен период - според мен четири до петгодишен, в който ще бъде закупен нов изтребител, ще бъдат обучени достатъчен брой летци до подготовка, която им позволява носене на бойно дежурство, т.е. самолетът ще бъде усвоен“.

Каракачанов каза, че отиваме на директно договаряне и сключване на договор с руската компания, производител на МиГ-29 – РСК "МиГ", за ремонт и поддръжка на всички самолети МиГ-29, с които разполагат българските ВВС. Обществената поръчка е за период от четири години и цена 81,3 млн. лева. Министерството на отбраната обяви поръчката през декември миналата година, но сделката с РСК бе блокирана от жалба на украинска държавна фирма, която по-рано тази година бе отхвърлена.

Ако този път няма жалба, министерството ще покани ръководството на РСК "МиГ" за преговори, каза по-рано тази седмица Каракачанов.

Ген. Иван Лалов коментира в "Неделя 150", че проваленото сключване на споразумение в края на миналата година води до забавяне на изпълнението на евентуален договор с РСК "МиГ" за поддръжка на нашите самолети и за доставка на резервни части. Според него ако договорът бъде подписан сега, стартът на неговото изпълнение ще се забави от четири до шест месеца. Ген. Лалов изрази надежда, че договорът ще бъде сключен.

Според него нашата техника е руска и само Русия може най-добре да поддържа машините, които произвежда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във