Банкеръ Daily

Общество и политика

Ген. Димитър Владимиров: НСО не създава привилегии, политици ги определят и вкарват в закони

"НСО не е служба, която създава привилегии, а онези политици, които си определят привилегии, ги вкарват в закони и си обезпечават собственото благополучие". Това каза пред БНР генерал Димитър Владимиров, бивш дългогодишен ръководител на Националната служба за охрана. Според него началникът на НСО трябва да взема решението кой да бъде охраняван от службата.

"Човекът, който дава охраната, той трябва и да решава и съответно да бъде контролиран. Има много служби за контрол", подчерта той. По думите на бившия ръководител на НСО няма случай в страните с развита демокрация да се охраняват доживотно хора, които са заемали определени постове. "Привилегиите, които ги има в закона, след завършване на мандата да се обслужват от НСО председателите на парламента и министър-председателите", уточни той. 

Генералът припомни, че много пъти преди година и половина е настоявал да се свали охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски и тогава е получил подкрепа единствено от президента Румен Радев.

Ген. Владимиров изрази учудване от демонстративното влизане на прокуратурата в президентството и беше категоричен, че това е нарушение на държавността и демонстрация на сила.

Ген. Димитър Владимиров коментира и поведението на охранителите на брега на парк "Росенец", които не позволиха на лидера на "Да, България" Христо Иванов и общинския съветник от Бургас Димитър Найденов да слязат на морския бряг до бившото яхтено пристанище в местността Отманли. "Случилото се в "Росенец" от страна на служителите на НСО е недопустимо. Нарушават закона. Когато поемат за охрана допълнителна територия, искат разрешение от комисията, която определя степента на застрашеност на охраняваното лице и се съгласува с местните властови органи. Така че са в нарушение", категоричен беше генералът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във