Банкеръ Daily

Общество и политика

Ген. Брийдлав: България е силен съюзник, но трябва да се превъоръжи

Не само военната авиация, но и флотът и сухопътните сили на българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО, заяви най-високопоставеният военен в Алианса генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София, организирана от Атлантическия клуб в България.

Попитан дали Русия представлява пряка военна заплаха за България, върховният командващ на съюзното командване по операциите на НАТО отговори: Не мога да кажа какви са намеренията на Руската федерация или на господин Путин спрямо България, но мога  да отговоря какви военни способности и решимост да ги използва досега демонстрира Русия. За последната година на два пъти тя струпа големи войски до границата на друга държава. Подготви военни формирования и с тях анексира част от територията на суверенна страна. После струпа войски до още една международна граница, въоръжи ги, обучи ги и отново пресече границата.

Генерал Филип Брийдлав нарече България силен съюзник, но подчерта, че въоръжените й сили трябва да продължат да работят, за да станат напълно оперативно съвместими с войските на НАТО. Военните учения на Алианса в Черно море продължават по план и през 2015-а година, потвърди той.

Генералът имаше разговори в София с президента Росен Плевнелиев и с новоизбрания министър-председател Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във