Банкеръ Daily

Общество и политика

Гебрев настоява България спешно да говори за "българския Новичок" пред лидерите на НАТО и ЕС

Бизнесменът Емилиян Гебрев, синът му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, един от ръководителите на компанията "Емко" изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Копия са изпратени и до президента Румен Радев, както и до посланиците на държавите в Европейския съюз. В писмото се настоява случаят с отравянето на Гебрев да се разглежда редом със случаите "Навални" и "Скрипал" на предстоящия Съвет на ЕС. А България да внесе неговия случай в дневния ред на дискусиите по тези въпроси, които започват в ЕС и НАТО.

В началото на месеца бизнесменът обяви, че преди дни е бил уведомен, че прокуратурата спира разследването по случая с неговото отравяне. Той недоумява защо това се случва точно сега и предвид отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Оръжейният търговец е на мнение, че прокуратурата не желае да проучи кой е имал интерес от извършването на всичко това.

През януари тази година трима руснаци бяха обвинени за отравянето на бизнесмена. Първоначално имената им не се споменаваха. За тях бяха издадени европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция

Месец по-късно българското държавно обвинение разгласи имената на обвинените - Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов.

Един от тримата бе свързан и с отравянето на Сергей Скрипал.

Публикуваме пълния текст на писмото, изпратено от Гебрев до институциите:

До
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател

Г-н Иван Гешев
Главен прокурор


Копие
Г-н Румен Радев
Президент на Р България

Посланиците на държавите членки в
ЕС и НАТО в София


Господа,

През последните дни в демократичния свят нараства всеобщо възмущение от отравянето на руския гражданин Алексей Навални.

Германия, която го приюти и се бори за живота му вече официално заяви, че използваната отрова е от семейството „Новичок“.

С проблема незабавно се ангажира Световната Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

Европейският съюз и НАТО обсъждат политически отговор на това престъпно деяние, като не се изключват и санкции.

С една дума, демократичният свят се изправи като един за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин, извън своята територия.

В пълен контраст, на 25 август т.г. България, която формално също принадлежи към този свят, официално спря недовършеното разследване на т.нар. „български Новичок“- покушение срещу трима граждани на Р. България и на Европейския съюз, извършено на наша територия още през 2015 г.

Спирането на разследването в България съвпадна със събитията около Навални случайно. То обаче е логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на „българския Новичок“. Половинчатите резултати, които бяха шумно разгласявани от прокуратурата, станаха възможни единствено благодарение на паралелни външни разследвания и на световните медии. Някои от тези разследвания бяха отличени и с „Пулицър“.

Истината е, че българските власти бяха принудени да признаят, че на наша територия свободно са се занимавали с терористична дейност група руски граждани, някои от тях свързани и със случая „Скрипал“. С огромна неохота бяха съобщени имената и повдигнати обвинения на трима от тях.
Това поведение на държавните органи на ваше пряко подчинение не е случайно. Като ваше висше политическо решение България остана единствената страна, която не се присъедини към съюзническата солидарност след атентата във Великобритания през 2018 г. и това още се помни. Дали това поведение е проява на унизителен страх от геополитически последствия или някаква договореност с Русия скоро ще се разбере.

Фактите, които илюстрират саботажа на разследването на „българския Новичок“ са изобилни. Сред тях обаче ярко се открояват следните:
- отказ от установяване на състава и произхода на отровата. България, въпреки, че е член на ОЗХО, продължава да отказва техническата помощ на тази организация. За разлика от Великобритания и сега Германия;
- демонстративно нежелание за активна съвместна работа с нашите съюзници за разкриване на фактите и обстоятелствата;
- отказ от отправяне на искане до руската страна за изясняване на самоличността и други факти около обвиняемите и другите установени лица;
- отказ от разследване на всякакви възможни връзки със събития и процеси в България, както и на възможни български поръчители, подбудители или съучастници;

Господа,

считаме, че е крайно време българските власти да променят отношението си към разследването на терористичния акт срещу нас. Решението за спиране на разследването не трябва просто да се отмени. Повишеният международен интерес дава възможност за разширяване и задълбочаване на неговия обхват. Освен, че трябва да защитава по един достоен начин своите собствени граждани, България трябва да бъде и достоен член на семейството държави, с които сме неразделно свързани, с нашите съюзници. Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждениe, че прислужват на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно, България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около „българския Новичок“ през 2015 г., атентата във Великобритания през 2018 г. и сега- „случая Навални“. В тази връзка настояваме:

1. България да внесе българския случай в дневния ред на дискусиите по тези въпроси, които започват в ЕС и НАТО. Този въпрос трябва да се разглежда редом с „Навални“ и „Скрипал“ на предстоящия Съвет на ЕС;
2. България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО;
3. България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество;
4. Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията;
5. България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване;
6. Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас.

Даваме си сметка, че няма да е никак лесно да разпоредите радикална промяна на курса на разследването. Даваме си също така сметка, че това е възможно да се политизира при актуалната криза в България. Няма обаче никакво съмнение, че сега е моментът, когато и в България и по света ще стане окончателно ясна истината за отношението на българските власти не само към „българския Новичок“, но и към по-широкия принципен въпрос за използването на бойни отровни вещества срещу неудобни за един, или друг режим хора.


Емилиян Гебрев

Христо Гебрев

Валентин Тахчиев

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във