Банкеръ Daily

Общество и политика

ГДБОП: Не можем да разпитаме лице, което ще разкрие аферата "Хемус"

Калин Стоянов и Иван Гешев

По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да върши каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях. Това заяви началникът на ГДБОП Калин Стоянов на извънреден брифинг в неделя, след като по-рано прокуратурата обвини МВР, че е оказвала натиск върху прокурори по разследването за източване на пари от магистрала „Хемус”.

"Поводът, по който беше проведена срещата в ГДБОП вчера е това, че работещите по случая служители ми докладваха, че за втори пореден път в рамките на три-четири дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 млн.лв. за строителството на ЛОТ 5 от АМ "Хемус", поясни Стоянов. 

По думите му един от главните прокурори по делото е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето.

"Ако смятате, че желанието ни да стигнем до край в разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден. Има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, а може и срещу мен затова, че ние просто искаме да стигнем до край по този случай", добави той. 

От ГДБОП обявиха, че обмислят дали няма основание за образуване на преписка по чл. 288, където се казва, че орган на властта, който осуети преследване, се наказва със затвор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във