Банкеръ Daily

Министърът на енергетиката в оставка:

Газохранилището в Чирен е запълнено 35%

Газохранилището в Чирен е пълно около 35 процента. Това каза енергийният министър в оставка Александър Николов и допълни, че се работи за осигуряването на всички необходими количества природен газ.

"Отделно, нека да не се забравя, че в крайна сметка българската страна разполага с активен договор с "Газпром Експорт" и комуникацията дотолкова, доколкото обхваща нормални правни и търговски отношения, не е спирала. Как се очаква да бъдат запълнени хранилищата в цяла Европа, не само в България, при положение, че основен доставчик не е ясно как ще реагира", коментира той.

Александър Николов каза още, че се водят разговори и за допълнителни количества азерски газ над тези, които са посочени в договора и вече се доставят в страната ни в пълен обем.

"За допълнителни количества се водят преговори, но трябва да се прави разлика между 25-годишен договор и търговски преговори, които включват доставка сега, веднага на пазарна цена", обясни той.

Александър Николов трябваше да бъде изслушан в парламентарната енергийна комисия, но тя не проведе заседание заради липса на кворум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във