Банкеръ Daily

Общество и политика

"Гардиън": Бойко Борисов опитва да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство

Няма по-добро място за живее по света от Европейския съюз. Това каза българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“. Авторът на интервюто Шон Уокър отбелязва, че във времена, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността към Брюксел, Бойко Борисов поема по друг път, като се опитва да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство. Той хвали дори британския премиер Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията. В същото време Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто. 

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унграския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: „Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Според Шон Уокър Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.  „Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, изтъква Борисов.

Уокър пише още, че в интервюто българският премиер говори за годините си в управлението с усукване и твърди, че не ламти за власт и върши работата по-скоро като мъченик. "Никога не съм си представял, че ще върша това, което правя в момента. Честно казано, това е труден живот. Когато поставиха под въпрос дали правителството ми си върши добре работата, предадох властта. Но после имахме избори и хората гласуваха за нас, какво да направя?", казва Борисов. 

"У него все още има нещо от пожарникаря, начинът по който с гордост говори за бързото реагиране - той често изтъква как продължава да управлява извън работното време или докато е на път. Настръхва, когато го питаме за скандала "ДжиПи гейт" - разкритие на български и румънски журналисти как пари от ЕС се използват без обществен надзор - и се фокусира върху това как лично той бързо реагирал на новината, че полицаи са задържали двама журналисти от екипа. "Представяте ли си кабинетът на Тереза Мей да получи в този час на денонощието сигнал от някакав интернет сайт - ще се обади ли на органите да реагират?", пише журналистът от "Гардиън". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във