Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп" прогнозира същата конфигурация в парламента и след 11 юли

От всички запитани 57,9% казват, че със сигурност биха гласували на предстоящите парламентарни избори на 11 юли. 16,7% казват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци. Това сочат данните от представително изследване на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи, проведено между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

Ситуацията остава непредвидима. Затова на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори, уточняват от "Галъп".

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: ГЕРБ би разчитала на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента). „Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%.

Извън 4-процентоата бариера остават ВМРО – с 3,1%, партията на Васил Божков - с 2,8%, „Възраждане“ – 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо, 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания.

Това е картината на електоралните нагласи към този момент. Тя е „моментна снимка“ и няма как да е прогноза за изборен резултат. Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции, като например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации, други обединения. Минимален процент биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във